Moerasspirea. Vierkant plaatje. Van Wikipedia gehaald onder GDU licentie.

Koninklijke geuren

De Natuurkalender
10-JUN-2008 - Volgens de natuurverwachting van de Natuurkalender begint rond deze tijd moerasspirea te bloeien en inderdaad zijn de eerste bloeiende exemplaren gemeld. Deze plant had vanouds de bijnaam ‘koningin van het veld (Regina prati)’, omdat zij zo mooi bloeit en verrukkelijk ruikt.

Bericht uitgebracht door De Natuurkalender op dinsdag 10 juni 2008

Volgens de natuurverwachting van de Natuurkalender begint rond deze tijd moerasspirea te bloeien en inderdaad zijn de eerste bloeiende exemplaren gemeld. Deze plant had vanouds de bijnaam ‘koningin van het veld (Regina prati)’, omdat zij zo mooi bloeit en verrukkelijk ruikt.

Moerasspirea is een hoge plant, die vaak op wat vochtigere plaatsen staat zoals aan slootkanten, in rietland en in vochtige bossen. De bloemen bloeien in roomwitte schermvormige trossen tot in augustus of september. De plant wordt 60 tot 120 centimeter hoog. De groene samengestelde bladeren zijn afgebroken geveerd met een groot eindblad dat handvormig gespleten is. De witte tot roomwitte bloemen komen in schermvormige trossen omhoog uit de bebladerde stengels.

De bloemen van moerasspirea ruiken dus lekker, maar zijn ook nuttig. Ze leveren een stof die op aspirine lijkt en vooral vroeger wel werd gebruikt tegen koorts. Verder kan moerasspirea als ze pas gemaaid is, vooral bij warm weer, een fruitig-zoete geur verspreiden.

>> Meld ook uw eerste bloeiende moerasspireaTekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Wikipedia Commons, GDU licentie