Wilde peen, bloeiwijze zijaanzicht,
Katholieke Universiteit Leuven, www.kuleuven-kortrijk.be

Bloeien uw zomerbloeiers ook 10 dagen vroeger dan normaal?

De Natuurkalender, Wageningen University
18-JUN-2016 - De afgelopen anderhalve maand verliep zeer zacht. We verwachten daardoor dat zomerbloeiers zoals wilde peen, Sint-Janskruid, grote wederik en grote kattenstaart zo’n 10 dagen eerder in bloei komen dan normaal. Wilt u De Natuurkalender helpen om te kijken of dit ook zo is door uw eerste bloeiwaarneming door te geven? Het is nu ook mogelijk uw waarnemingen anoniem door te geven.

De gemiddelde temperatuur sinds 1 mei was 15,2 °C. Dit is 2 graden hoger dan hoe het vijftig jaar geleden was. De hoge temperaturen in combinatie met voldoende vocht zorgt voor een goede en snelle ontwikkeling van planten. Rond deze tijd komen de zomerplanten in bloei. In de tabel hieronder ziet u de soorten waarvan we in het kader van De Natuurkalender de eerste bloeiwaarneming verzamelen. De bloeiwaarnemingen vergelijken we met waarnemingen uit de periode 1940 tot en met 1968 (de normaal) en de waarnemingen die zijn doorgegeven sinds de start van De Natuurkalender in 2001.

Zomerbloeiers

Wilt u ons helpen met ons onderzoek naar de effecten van verandering in weer en klimaat op de zomerbloeiers? Geef dan uw eerste bloeiwaarneming door. Indien u een Nature Today account heeft kunt u hier uw waarneming doorgeven en later in uw waarnemingenoverzicht terugkijken. U kunt uw waarneming hier ook anoniem doorgeven. Als u maar een of enkele planten uit de lijst kunt herkennen of bij u in de buurt heeft staan dan is dat geen probleem. Voor ons telt elke waarneming.

Tabel: Overzicht van de zomersoorten in het Natuurkalenderprogramma met de gemiddelde eerste bloeiwaarneming in de periode 1940 tot en met 1968 en in de periode 2001 tot en met 2015. Klik op de foto om een overzicht van de doorgegeven waarnemingen te bekijken.

Soort

Normaal: 1940 – 1968

2001 - 2015

Foto

Bosandoorn

20 juni

4 juni

 

Gewoon duizenblad

Niet waargenomen

7 juni

 

Groot kaasjeskruid

21 juni

12 juni

 

Wilgenroosje

Niet waargenomen

25 juni

 

Wilde peen

28 juni

27 juni

 

Sint-janskruid

29 juni

19 juni

 

Moerasspirea

1 juli

, 21 juni

 

Grote wederik

3 juli

20 juni

 

Grote kattenstaart

3 juli

23 juni

 

Moerasandoorn

7 juli

23 juni

 

Boerenwormkruid

19 juli

4 juli

 

Blauwe knoop

20 juli

 

 

Struikheide

1 augustus

13 juli

 

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Ivar Leidus - Wikipedia, Pethan Botanical Gardens Utrecht University, Saxifraga-Jan van der Straaten, Paul Busselen KU-Leuven, Saxifraga-Rutger Barendse.

De ontwikkeling van deze website is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds