gewone dwergvleermuis op hand

Vleermuis op zee

Zoogdiervereniging
22-JUN-2008 - De natuur blijft mensen verrassen. Zeil je veertig mijl voor de kust van IJmuiden, kom je ineens op klaar lichte dag een vleermuis tegen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op 22 juni 2008

De natuur blijft mensen verrassen. Zeil je veertig mijl voor de kust van IJmuiden, kom je ineens op klaar lichte dag een vleermuis tegen.

Op zondag 11 mei was Jelle van Rooijen met een zeilboot onderweg van Lowestoft (Groot Brittanië) naar IJmuiden. Iets over de helft van de tocht, maar nog veertig zeemijl voor IJmuiden zagen ze iets bijzonders. Op klaarlichte dag, in de volle zon, kwam een vleermuisje aanvliegen. Na enkele rondjes om de boot en een aantal mislukte pogingen zich in het zeil vast te grijpen, verdween hij uit het oog.

Ruige dwergvleermuis (© Hans Huitema)

Van Rooijen over deze bijzondere ervaring: ‘We hadden nog nooit een vleermuis overdag gezien.’ Het schip voer verder en de bemanning besteedde geen aandacht meer aan de bijzondere ontmoeting. Maar toen ze de haven van IJmuiden binnenvoeren, dik acht uur later, zagen ze hem ineens weer om de boot heen fladderen, nog steeds in het volle zonlicht. Na een paar rondjes om de boot vloog hij richting wal. Van Rooijen: ‘Wij vonden het een zeer bijzondere gebeurtenis.’

Volgens Cees Bakker is deze ontmoeting op zee niet uniek: ‘Er zijn meer van dit soort ervaringen bekend maar het blijft heel bijzonder, een vleermuis die oversteekt.’ Veel deskundigen dachten dat ze zich op zee niet zouden kunnen oriënteren maar misschien is dat toch wel weer anders. In het laatste nummer van Lutra, het wetenschappelijke tijdschrift van de Zoogdiervereniging, staat een uitgebreid artikel over trekkende vleermuizen die op olieplatforms in de Noordzee belandden. We weten nog zo weinig over deze dieren. Vleermuizen blijven ons verbazen.

Heb jij iets bijzonders gezien? Stuur jouw bijzondere waarnemingen dan naar: waarneming@vzz.nl of nog beter, vul hem in op www.telmee.nl

Zie ook: www.vleermuis.net

Bron: Zoogmail 2008-22
Tekst: Zoogdiervereniging VZZ,
Foto (Ruige dwergvleermuis): Hans Huitema