Gans Kramer (foto: G. Muskens)

Gezenderde kolganzen bereiken hun broedgebied

De Natuurkalender
4-JUL-2008 - De gezenderde kolganzen Cas, Eric, Kees, Kramer, Marco en Melis kwamen tussen 28 mei en 22 juni in de Toendra van Noord-Siberië aan om te broeden. Kramer bevindt zich het verste weg van ons land: vanaf 22 juni bivakkeert hij op het Yamal schiereiland ten zuid-oosten van Nova Zembla.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op vrijdag 4 juli 2008

De gezenderde kolganzen Cas, Eric, Kees, Kramer, Marco en Melis kwamen tussen 28 mei en 22 juni in de Toendra van Noord-Siberië aan om te broeden. Kramer bevindt zich het verste weg van ons land: vanaf 22 juni bivakkeert hij op het Yamal schiereiland ten zuid-oosten van Nova Zembla.

 
Gans Kramer  
Ook de andere vijf ganzen zitten in de buurt van het eiland Nova Zembla. Eric is als eerste neergestreken: sinds 28 mei verblijft hij al aan de Russische kust ten zuidwesten van het eiland. Cas zit vanaf 8 juni iets oostelijk van hem. Kees en Marco hebben het eiland Kolguyev als broedlocatie uitgezocht; Kees broedde hier vorig jaar ook al. Melis heeft als enige echt voor Nova Zembla gekozen.

De gezenderde ganzen brachten de winter in Nederland door. In de tweede helft van maart begonnen ze aan hun reis naar het noorden (zie onderstaande figuur). Ze zijn dus ongeveer drie maanden onderweg geweest. Wanneer ze in hun broedgebied aankomen, gaan de ganzen meteen eieren leggen. Het vrouwtje bouwt een nest en gaat broeden; de vader houdt de wacht en verdedigt het territorium. Nadat de eieren uitgebroed zijn, blijven de jongen tot na hun overwintering samen in het zuiden. Veel ganzen blijven nog langer bij elkaar.


Route die kolganzen afleggen van hun overwinterings- naar hun broedgebied.
Bron: www.natuurkalender.nl

Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: Gerard Muskens