dagpauwoog klein

FLITS: Ook dagpauwoog gezien

De Vlinderstichting
29-JAN-2009 - De maand januari is verlopen zoals het hoort: koud. Voor de vlinders die overwinteren is dit goed, want nu kunnen ze hun normale winterrust houden. Slechts twee waarnemingen hebben we uit januari, een kleine vos en nu ook een dagpauwoog.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op 29 januari 2009

De maand januari is verlopen zoals het hoort: koud. Voor de vlinders die overwinteren is dit goed, want nu kunnen ze hun normale winterrust houden. Slechts twee waarnemingen hebben we uit januari, een kleine vos en nu ook een dagpauwoog.

De kleine vos vloog op 12 januari in Limburg en op 26 januari werd er een dagpauwoog waargenomen in Oudega (Fryslan). Beide waarnemingen hebben waarschijnlijk betrekking op vlinders die ergens binnen hebben overwinterd en door toeval buiten zijn geraakt. De buitentemperatuur van zo’n 5 graden maximaal is te laag voor vlinders om zelf actief te worden. Het aantal van twee waarnemingen staat is schril contrast met de 223 meldingen die in de zelfde periode van januari 2007 werden gedaan. Deze uiterst zachte winter lokte al vroeg veel vlinders uit de overwintering. Meer dan de helft van de waarnemingen toen had betrekking op atalanta’s, die nu nog niet zijn gemeld en waarschijnlijk geen van allen de koude periode in december en januari zullen hebben overleefd. Vorig jaar waren er op dit moment al 30 vlinders gemeld, waaronder 19 dagpauwogen.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting