atalanta tekening

FLITS: toch atalanta in januari

De Vlinderstichting
3-FEB-2009 - Ondanks de koudeperiode in januari is er toch een atalanta levend doorheen gekomen. Op 27 januari werd er een gezien in Culemborg, bij het oversteken van de Lek.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op 3 februari 2009

Ondanks de koudeperiode in januari is er toch een atalanta levend doorheen gekomen. Op 27 januari werd er een gezien in Culemborg, bij het oversteken van de Lek.

In het laatste natuurbericht over de eerste vlinderwaarnemingen (29 januari) werd aangegeven dat er nog geen atalanta’s waren gemeld. Inmiddels is dit bericht achterhaald, want op 27 januari werd door Jeroen Brandjes een atalanta waargenomen die naar het Noorden vloog bij de veerpont over de Lek bij Culemborg. De atalanta gaat niet echt in winterslaap, maar kon de afgelopen jaren door de zachte winters hier wel overleven. Waarschijnlijk heeft deze vlinder ergens binnen de koude periode doorgebracht en kon hij met het zonlicht voldoende warmte opdoen om actief te kunnen worden. Het was namelijk met 2 graden Celsius nog steeds erg koud, maar wel zonnig toen de vlinder werd gezien.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting
Tekening: Annemarie van Lierop