Buizerd Wikipedia Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled

De winterbuizerd is er weer

Sovon Vogelonderzoek Nederland
31-OKT-2009 - Voor wie regelmatig buiten komt zal het opgevallen zijn, er zijn weer veel buizerds te zien; de winterbuizerds zijn terug.

Bericht uitgegeven op zaterdag 31 oktober door SOVON Vogelonderzoek Nederland

Wie regelmatig buiten komt zal het opgevallen zijn, er zijn weer veel buizerds te zien; de winterbuizerds zijn terug.

Dit is niet zijn officele naam natuurlijk, maar het maakt wel meteen duidelijk om welke 'soort' buizerd het gaat. Met vele honderden komen ze vanuit het hoge noorden naar ons land om hier te overwinteren. Dat gaat hier wat gemakkelijker dan in het hoge noorden waar het soms toch erg streng kan vriezen en waar bovendien veelal sneeuw ligt.

Op de sappige, niet bevroren en sneeuwvrije, weilanden in ons land eten buizerds meestal wormen. Vandaar dat u ze ook regelmatig in het weiland korte stukjes ziet rennen om net die worm die even boven de grond kwam op te peuzelen. De rest van de tijd zitten ze het liefst op een weidepaaltje voor zich uit te kijken. Is de bodem bevroren dan kunnen buizerds ook overschakelen op muizen, mollen en vogels.

Op sommige plekken waar veel voedsel te vinden is, ziet u soms wel tientallen buizerds bij elkaar. Dit zijn bijna allemaal noordelingen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Marek Szczepanek, GNU Free Documentation license