buizerd

50 miljoen waarnemingen op Waarneming.nl: Buizerd op nummer 1

Waarneming.nl
9-OKT-2017 - Eind 2003 werd Waarneming.nl opgericht. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en zijn er veel waarnemingen aan ons doorgegeven. Zoveel zelfs dat we inmiddels de 50 miljoen waarnemingen voorbij zijn. Sinds de lancering van het platform zijn er 807.380 Buizerds ingevoerd. Dit is daarmee de meest gemelde soort. Een zingende Vink in Doetinchem was vorige week de 50 miljoenste.

Het opschrijven van je waarnemingen in een boekje is een zeldzaam fenomeen geworden. De laatste jaren zien we het aantal gebruikers en waarnemingen flink stijgen. In 2015 en 2016 werden er zelfs 7 miljoen waarnemingen per jaar doorgegeven. Dit hebben we te danken aan meer dan 80.000 gebruikers die door weer en wind, trouw hun waarnemingen doorgeven. Dat maakt Waarneming.nl het grootste natuurplatform van Nederland. Op Waarneming.nl staan inmiddels 9 miljoen foto’s en 38.000 geluidsopnames verspreid over 22.584 soorten. Dit is een ongekend aantal.

Waarnemingen krijgen we anno 2017 niet alleen meer via de site binnen. Tegenwoordig gebruikt men vooral onze mobiele applicaties om waarnemingen te registreren. Zo weten we precies wat er waar en hoe laat is gezien. Daarbij kan er meteen een foto worden toegevoegd. Het wordt steeds populairder om foto’s te maken van soorten die men niet kan op naam kan brengen. Vervolgens geven onze kenners snel antwoord welke soort er op de foto staat. Dat maakt de educatieve waarde van het platform voor alle leeftijden interessant. In dat opzicht verandert de wereld van de actieve waarnemer razendsnel. Het mooie is dat veel waarnemers bij ons binnenkomen met een bepaalde interesse, neem vogels of libellen. Maar door het gemak van invoeren en de hulp van anderen zien wij dat ze snel de overstap maken naar andere soortgroepen.

Bepaalde soorten worden vaker ingevoerd dan andere. Roofvogels spreken logischerwijs tot de verbeelding. Sinds de lancering van het platform zijn er 807.380 Buizerds ingevoerd. Dat maakt deze vogel de meest ingevoerde soort op Waarneming.nl. Hieronder een top 10 van soorten die het meest zijn ingevoerd en een top 10 van de soorten waarvan de meeste individuen zijn ingevoerd. Dit laatste zien we vooral bij soorten die in grote aantallen voorkomen.

Top 10 ingevoerde soorten
Top 10 totaal aantal ingevoerde exemplaren
1. Buizerd 1. Zeevonk
2. Grote Zilverreiger 2. Bastaardsatijnvlinder
3. Kievit 3. Riet
4. Blauwe Reiger 4. Spreeuw
5. Grauwe Gans 5. Paardenbloem spec.
6. Merel 6. Kale Bosmier
7. Torenvalk 7. Kransmuur
8. Tjiftjaf 8. Steekmug
9. Vink 9. Dansmug
10. Wilde Eend 10. Kolgans

VinkWaarneming nummer 50 miljoen kwam afgelopen week binnen. Zonder het ooit te beseffen was een zingende Vink in Doetinchem de gelukkige. We hebben contact opgenomen met de waarnemer om samen met hem een klein feestje te vieren. Het team achter Waarneming.nl werkt elke dag hard om onze gebruikers zo goed mogelijk te faciliteren maar uiteindelijk zijn het de 80.000 gebruikers die deze mijlpaal mogelijk maken. We gaan vol vertrouwen de 100 miljoen tegemoet. Mensen blijven de natuurlijke wereld om zich heen aanschouwen en bewonderen. Het registreren van die wonderlijke wereld helpt bij de bescherming van al dat kostbare. Iedereen is welkom!

Tekst: Waarneming.nl
Foto: Koos Dansen (leadfoto: Buizerd); Jan Nijendijk, Saxifraga