Verschillende wilde grassen en kruiden langs de weg.

‘Ontdek de natuur in je buurt’, welke soorten zijn het minst bekend in Nederland?

Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl
21-MEI-2022 - Morgen is het Wereldbiodiversiteitsdag. Naturalis en Waarneming.nl dagen je dan uit om de voor jou onbekende wilde planten en dieren in jouw buurt te ontdekken. Doe mee met de ObsIdentify-challenge genaamd ‘Ontdek de natuur in je buurt’.

Op 22 mei is het Internationale Dag voor de Biologische Diversiteit. De oprichters daarvan, de Verenigde Naties, gebruiken die dag om te benadrukken hoe verschrikkelijk afhankelijk de mensheid is van de natuur. Hierbij stilstaan is belangrijker en relevanter dan ooit. Daarom roepen Waarneming.nl en Naturalis iedereen op om de ogen te openen voor de biodiversiteit. 

De natuur in je buurt

Welke soorten leven er eigenlijk vlak onder je neus en ken je (nog) niet? Je loopt elke dag wel door je tuin, park, straat of wijk, maar weet je wel echt wie en wat er voor je deur leeft? Om daar achter te komen kun je op Biodiversiteitsdag meedoen aan de challenge genaamd 'Ontdek de natuur in je buurt'. Maak foto’s van de wilde soorten in je omgeving die je nog niet kent en geef ze door via de gratis ObsIdentify app van Waarneming.nl. De app herkent de wilde planten en dieren op jouw foto's en vertelt je direct om welke soorten het gaat. Zo weten we aan het eind van Biodiversiteitsdag wat de meest onbekende soorten voor Nederland zijn. Welke soorten spot jij die je (nog) niet op naam weet te brengen?

Uit eerder onderzoek naar soortenkennis onder de Nederlandse jeugd bleek dat vogels niet zo bekend waren. Minder dan een kwart van de kinderen kon veelvoorkomende soorten als de ekster, merel en huismus benoemen.

Hoe doe je mee?

EkstersStap op 22 mei de deur uit en ga op zoek naar wilde planten, insecten, vogels of ander leven dat je nog niet kent. Er leeft misschien meer voor je deur dan je op het eerste gezicht ziet. Je kunt overal in je omgeving meedoen: in je wijk, op straat, op een pleintje in de buurt, in je tuin of je balkon. Je hoeft er dus niet speciaal voor naar een bos of park. In de app is de challenge ‘Ontdek de natuur in je buurt’ actief op 22 mei.

In vier eenvoudige stappen doe jij ook mee:

  1. Download of open de app ObsIdentify
  2. Log in of meld je aan met een Waarneming.nl-account 
  3. Open de challenge 'Ontdek de natuur in je buurt'
  4. Maak foto's van de wilde planten en dieren uit jouw buurt die je niet kent, deze dragen automatisch bij aan de challenge.

De app vertelt je direct welke soort je voor je ogen hebt. Let wel, het is niet de bedoeling om tuinplanten, potplanten of huisdieren in te voeren. De challege gaat alleen om wilde soorten. De resultaten worden maandag 23 mei kenbaar gemaakt via de social media-kanalen van Naturalis. 

Meer informatie

  • Op zondag 22 mei, Wereldbiodiversiteitsdag, vieren we al het leven. Vier met Naturalis mee en draag jouw steentje bij aan het behoud van biodiversiteit. Doe mee aan diverse activiteiten, ontdek onbekende soorten, of ga aan de slag met onze tips. Kijk voor alle activiteiten en middelen op Naturalis.nl/biodiversiteit.

De beeldherkenning in ObsIdentify wordt mogelijk gemaakt door waarnemingen uit Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org. ObsIdentify is een product van Stichting Observation International, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, Natuurpunt, COSMONiO Imaging BV en Zostera.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto: GettyImages; Jelle de Jong