Krasser

Honderd miljoen waarnemingen op Waarneming.nl

Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl
27-AUG-2022 - Waarneming.nl verbindt mensen met natuur en houdt tegelijkertijd de vinger aan de pols wat betreft de Nederlandse biodiversiteit. Dit lukt door een combinatie van toegankelijke techniek en kennis van experts. Onlangs werd de honderd miljoenste waarneming vastgelegd. Wat is het geheim van het succes van Waarneming.nl?

In 2004 beginnen enkele natuurliefhebbers een website om iedereen in staat te stellen natuurwaarnemingen op te slaan en open te delen. Het blijkt een doorslaand succes, dankzij de vele waarnemers ontstaat al snel een database van ongekende omvang. Waarneming.nl blijft technisch voorop lopen door apps voor mobiele telefoons te ontwikkelen, en enkele jaren geleden ook automatische beeldherkenning toe te voegen. Anno 2022 is Waarneming.nl niet meer weg te denken uit het Nederlandse natuurlandschap. De honderd miljoenste waarneming valt in een periode van nieuwe groei.

“Het idee was om natuurinformatie en kennis te delen”, aldus mede-oprichter Dylan Verheul. “Een laagdrempelig en open platform bestond niet, dus we hebben het gebouwd. En dat sloeg aan. Waarnemingen openbaar delen via internet was ook nieuw. Tegenwoordig zien we gelukkig steeds meer open natuurdata. Nederland is nu vooral dankzij Waarneming.nl één van de koplopers in de wereld. Dat zien we op het internationale portaal GBIF.”

Waardevolle gegevens

Kwaliteit is een belangrijk thema voor het platform. Vele soortenexperts zetten zich als validator in voor het platform en delen zo hun kennis. “Validatoren zijn onmisbaar, en het ondersteunen van hun processen is voor ons essentieel. Vanwege de huidige groei werken we extra hard aan technische hulpmiddelen voor validatie en kwaliteitsbewaking.”

Een alerte validator kan op iets heel bijzonders stuiten. Waarnemer Hans Pohlmann fotografeerde een korstmos op zijn dak. De validatoren vermoedden iets zeldzaams, en een DNA-analyse bevestigde: een nieuwe soort voor Nederland! Een vondst die alleen mogelijk is doordat er zo veel mensen waarnemen. Voorheen obscure soortgroepen krijgen via Waarneming.nl steeds meer aandacht, wat weer nieuwe kennis oplevert. Ook meedoen? Start hier!

Acarospora cervina, een nieuwe korstmossensoort voor Nederland, gevonden en gefotografeerd door waarnemer Hans Pohlmann. In het commentaar bij de waarneming op Waarneming.nl kun je meer lezen over deze ontdekking

Meer informatie

  • Waarneming.nl is uitgegroeid tot een internationale organisatie genaamd Observation International. Nederlandse partners zijn onder andere Naturalis Biodiversity Center en de Nationale Databank Flora en Fauna. Data van Waarneming.nl worden gebruikt voor natuuronderzoek en -bescherming in heel Nederland en ver daarbuiten.

Wij danken alle waarnemers, validatoren en andere betrokkenen voor hun bijdragen!

Tekst: Dylan Verheul en Jolien Morren-van der Aa, Waarneming.nl
Foto’s: Jolien Morren-van der Aa (leadfoto: krasser); Hans Pohlmann