Logo hart voor natuur

Acties tegen natuurbeleid kabinet

Vogelbescherming Nederland
31-DEC-2010 - Ruim 20 natuur- en milieuorganisaties hebben met het initiatief 'Hart voor Natuur' de handen ineen geslagen. Door middel van estafetteacties vragen de organisaties aandacht voor de onevenredig zware bezuinigingen op het natuurbeleid.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op 31 december 2010

Ruim 20 natuur- en milieuorganisaties hebben met het initiatief 'Hart voor Natuur' de handen ineen geslagen. Door middel van estafetteacties vragen de organisaties aandacht voor de onevenredig zware bezuinigingen op het natuurbeleid.

Foto: Hart voor natuurEr wordt maar liefst 40 procent gekort op de budgetten voor natuur en landschap. De bezuinigingen betekenen onder andere geen nieuw groen rond nieuwe woonwijken en veel minder beheer en toezicht in natuurterreinen. Dat leidt ertoe dat planten- en diersoorten verdwijnen en terreinen veel minder toegankelijk worden voor bezoekers. En dat mag niet gebeuren vinden de natuur- en milieuorganisaties. Niet voor de natuur, niet voor ons en niet voor onze kinderen.

Komende zondag 2 januari is de eerste Hart voor Natuurdag. Op 130 locaties in heel Nederland zijn boswachters en vrijwilligers actief om aan wandelaars te laten zien tot welke gevolgen de bezuinigingen concreet leiden. Kijk voor de locaties op www.hartvoornatuur.nu

Ook de fluitactie van Vogelbescherming Nederland loopt komende week nog. Via de site van Vogelbescherming (www.vogelbescherming.nl) kan iedereen een nieuwjaarswens naar Mark Rutte sturen. In de boodschap wordt het kabinet opgeroepen vogels en natuur in Nederland een toekomst te geven. De afgelopen drie weken heeft dat al meer dan 50.000 nieuwjaarswensen opgeleverd.

Grutto (foto: Martin Hierck)Vogelbescherming is met de actie gestart, omdat ons land met de huidige kabinetsplannen onleefbaar wordt voor vogels. Al jarenlang hollen de aantallen van veel vogelsoorten achteruit. Dat heeft er helaas niet toe geleid dat dit kabinet alle zeilen bij gaat zetten, maar dat ze er hun handen van af lijkt te trekken. Vogelbescherming wil dat niet laten gebeuren.

De actie van Vogelbescherming loopt nog één week, daarna worden de kaarten in Den Haag overhandigd. De komende week hoopt Vogelbescherming daarom nog veel nieuwjaarswensen op te halen.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck