sneeuwlandschap

Een groen begin van het nieuwe jaar

FLORON
3-JAN-2011 - De natuur heeft deze dagen bewezen dat aan elke winter een eind komt. Voor de natuur zelf is te hopen dat dit ook geldt voor het politíeke klimaat. Met een nieuwjaarswandeling hebben velen alvast een stap in de goede richting gezet.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

De natuur heeft deze dagen bewezen dat aan elke winter een eind komt. Voor de natuur zelf is te hopen dat dit ook geldt voor het politíeke klimaat. Met een nieuwjaarswandeling hebben velen alvast een stap in de goede richting gezet.

De winter had Europa in zijn greep de afgelopen weken. Voor Nederland de tweede witte kerst op rij. Maar met het begin van het nieuwe jaar is de dooi dan toch ingetreden en komt er vanonder de witte sneeuwdeken een groen landschap tevoorschijn. Een groen begin van het nieuwe jaar.

Terugblik op het winterse landschap van 2010 (foto: Wout van der Slikke)

Opmerkelijk hoe fris de blaadjes van speenkruid, ooievaarsbek, hoornbloem, boterbloem en tal van andere soorten erbij staan na zo’n lange vorstperiode. Met een beetje goede wil en kennis van zaken zijn ook nu, hartje winter, nog veel plantensoorten te ontdekken. Toch verblijven vele andere soorten nog verborgen onder de grond. Als zaad, knol, bol of wortelstok wachtend op mildere tijden.

Het groene begin van het nieuwe jaar werd gisteren ook onderstreept door tal van bijeenkomsten in onze natuurgebieden. Medewerkers van natuurorganisaties en vele vrijwilligers verwelkomden met excursies en warme drank belangstellenden in hun terreinen. Een goed begin van het nieuwe jaar.

Deze ‘Hart voor Natuur-excursies’ werden georganiseerd om de aandacht te vestigen op de onevenredige bezuinigingen die het kabinet Rutte-I voor de natuur in petto heeft. Op weg naar de verkiezingen voor de provinciale staten volgen nog diverse andere activiteiten van de coalitie voor natuur en landschap. Om de regering op andere gedachten te brengen. Te laten ontdooien, zeg maar.

Willen we de vorstschade voor de natuur beperkt houden, dan moet er dit jaar nog heel wat gebeuren. Goed dat we al zijn warmgelopen …

Wij wensen u een natuur-rijk 2011!

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON