Toch al atalanta

De Vlinderstichting
13-JAN-2011 - Afgelopen maandag is, zonnend op een muur in Heerlen, een atalanta gezien. Dat is bijzonder omdat we ervan uitgaan dat atalanta’s flinke vorst niet kunnen overleven. Heeft hij ergens binnen gezeten?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Afgelopen maandag is, zonnend op een muur in Heerlen, een atalanta gezien. Dat is bijzonder omdat we ervan uitgaan dat atalanta’s flinke vorst niet kunnen overleven. Heeft hij ergens binnen gezeten?

De bewuste atalanta op 10 januari (foto: John Adams)De atalanta is van oudsher een trekvlinder. Hij vertrekt in het najaar naar Zuid-Europa. In het voorjaar vliegen de nakomelingen weer onze kant op. Atalanta's kennen geen winterslaap, maar in warme winters blijven er wel eens een paar hier. Als er niet te veel vorst is overleven ze dit. Deze winter hebben we vanaf begin december echter een langdurig koude periode gehad. Daarom gingen we ervan uit dat de atalanta’s die dit jaar hier zijn gebleven het niet hadden gered. Verrassend was dan ook de melding van John Adams uit Heerlen van maandag 10 januari: “Terwijl de laatste hoopjes sneeuw nog in de tuin liggen, de buitentemperatuur 2 °C is, vliegt er ineens een atalanta voorbij. Hij landt op een muur om in het zonnetje op te warmen”. Blijkbaar toch een atalanta die de winter heeft overleefd. Misschien dat hij ergens in een kas of een andere warme ruimte heeft gezeten? Ook in de ons omringende landen was het namelijk de afgelopen weken koud en het is niet waarschijnlijk dat deze vlinder al vanuit het verre zuiden onze kant is opgekomen.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: John Adams