Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Constructiefout nekt zeearend

23-MRT-2012 - Afgelopen week trof het noodlot de broedende zeearenden in de Oostvaardersplassen. De bodem zakte uit hun nest. Mogelijk is ook het ei hierbij verloren gegaan. De beide zeearenden werden de afgelopen tijd afwisselend gezien bij één van de twee nesten die ze in de vorige jaren gebouwd hadden.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Afgelopen week trof het noodlot de broedende zeearenden in de Oostvaardersplassen. De bodem zakte uit hun nest. Mogelijk is ook het ei hierbij verloren gegaan. De beide zeearenden werden de afgelopen tijd afwisselend gezien bij één van de twee nesten die ze in de vorige jaren gebouwd hadden.

Jonge zeearend op nest (foto: Vincent Wigbels)Een zeearend kan een nest wel tientallen jaren achtereen gebruiken. Uiteindelijk bleek dat de voorkeur van de vogels naar het in 2008 gebouwde, en deels reeds verzakte, nest uitging. Ze waren weer begonnen met het opbouwen van het nest, maar hebben de sterkte van het nest overschat. Boswachter Hans Breeveld toont zich toch positief: "Ik heb er alle vertrouwen in dat de zeearenden zo niet dit jaar, dan wel volgend jaar hun plekje weer zullen vinden."

Lees meer op het weblog van boswachter Hans Breeveld, of luister naar zijn uitleg op Radio 1.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Vincent Wigbels