Hemimycena ?

Nieuwe soort voor de wetenschap?

Nederlandse Mycologische Vereniging
10-NOV-2010 - Eind oktober is een voor Nederland onbeschreven en voor de wetenschap waarschijnlijk nieuwe soort paddenstoel ontdekt. Deze paddenstoel is tijdens de jaarlijkse binnenlandse werkweek van de Nederlandse Mycologische Vereniging in Zeeland gevonden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

Eind oktober is een voor Nederland onbeschreven en voor de wetenschap  waarschijnlijk nieuwe soort paddenstoel ontdekt. Deze paddenstoel is tijdens de jaarlijkse binnenlandse werkweek van de Nederlandse Mycologische Vereniging in Zeeland gevonden.

Eén keer per jaar verzorgt de Nederlandse Mycologische Vereniging een werkweek op een locatie in Nederland. Tijdens zo’n werkweek worden gebieden die slecht bekend zijn geïnventariseerd. Dit levert vaak bijzondere vondsten op. Op de werkweek van dit jaar, eind oktober op Schouwen-Duiveland, werden ook vele onverwachte soorten gevonden, waaronder enkele die nog niet eerder in Nederland waren waargenomen. Ook werd een paddenstoeltje gevonden dat niet met de determinatiewerken op naam kon worden gebracht. Door verschillende deelnemers is er gewerkt aan dit raadsel. Uiteindelijk konden ze tot geen andere conclusie komen dan dat het waarschijnlijk een nieuwe soort voor de wetenschap betrof.

Waarschijnlijk hemimycena soort (foto: Menno Boomsluiter)

Weinig landgenoten beseffen dat ook in Nederland nog steeds organismen opduiken die nog niet eerder door de wetenschap beschreven zijn. Je hoeft niet naar tropische oorden of diepe zeeën te gan. Gewoon met een bootje naar de Veermansplaat in het Grevelingen of op de fiets naar Schuddebeurs, dan kan je midden in de provincie Zeeland ook nieuwe soorten vinden. In Nederland zijn vooral onder de paddenstoelen en insecten nog wel nieuwe soorten te vinden.

Het beschrijven van een soort is een heel werk. Eerst moet deze nauwkeurig beschreven worden in al haar minuscule onderdelen en daarna moet aan de hand van de beschrijving gecontroleerd worden of ze toch al niet eerder gevonden is, bijvoorbeeld in Azië of Noord-Amerika. Als dit niet het geval is krijgt de nieuwe soort een naam en wordt ze in een daarvoor geschikt wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd.

Vroeger was beschrijven van soorten een vak dat veel werd uitgeoefend en gedoceerd aan universiteiten. Vele soorten wereldwijd zijn beschreven door Nederlandse wetenschappers. Tegenwoordig is het beroep van taxonoom echter een uitstervend beroep en niet omdat er niets meer te beschrijven valt. Alles draait tegenwoordig om het DNA onderzoek. Alleen moet niet vergeten worden dat goed beschreven en gedetermineerde collecties van soorten nog altijd de basis zijn van dit onderzoek.

Tekst en foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging