Marmergrondel Den Oever mei 2012

Marmergrondel koloniseert Wieringen vanuit het noorden

Stichting RAVON
23-MEI-2012 - Tijdens het ‘zaklampvissen’ in de Zuidhaven bij Den Oever is een prachtige marmergrondel aangetroffen. Een grote verrassing omdat deze soort hier, ver buiten de bekende verspreiding, nog niet werd verwacht.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Tijdens het ‘zaklampvissen’ in de Zuidhaven bij Den Oever is een prachtige marmergrondel aangetroffen. Een grote verrassing omdat deze soort hier, ver buiten de bekende verspreiding, nog niet werd verwacht.

Verspreiding marmergrondel (bron: RAVON)De marmergrondel is sinds 2002 bezig met een niet te stuiten opmars in Nederland. Via de grote rivieren heeft de soort Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht bereikt. In Noord-Holland is de marmergrondel in 2010 voor het eerst gevangen bij een stuw tussen de Eem en het Eemmeer; in 2011 is een exemplaar gevangen bij Loenen aan de Vecht. De opmars van de soort in Noord-Holland vanuit het zuiden was dus te verwachten. De marmergrondel is inmiddels ook een algemene verschijning geworden in de IJssel (Overijssel) en heeft achtereenvolgens Flevoland (Noordoostpolder) en Friesland (Makkum, 2011) bereikt. 

Marmergrondel Den Oever mei 2012 (foto: Edo Goverse)Afgelopen weekend is de marmergrondel aangetroffen tijdens het zaklampvissen bij Den Oever in de Zuidhaven aan het IJsselmeer. Het zaklampvissen vindt plaats om de rivierdonderpad in kaart te brengen voor de dit jaar te verschijnen Visatlas Noord-Holland. Door met sterke lampen in het water te schijnen worden vissen opgespoord en indien nodig met een schepnet gevangen. Het was een grote verrassing om hier marmergrondels te zien en te vangen. Vermoedelijk is de soort langs de Afsluitdijk naar Noord-Holland gekomen.

Dus niet alleen vanuit het zuiden, maar ook vanuit het noorden zal de marmergrondel bezit nemen van de provincie Noord-Holland!

Tekst en foto: Edo Goverse, RAVON