Rugstreeppad

Verheugende geluiden

Stichting RAVON
20-JUN-2012 - Het is bekend dat het geluid van de rugstreeppad lijkt op dat van de nachtzwaluw, maar het gebeurt niet vaak dat deze soorten in hetzelfde gebied gelijktijdig te horen zijn. Op Landgoed De Utrecht ten zuiden van Tilburg is het raak deze maand. Na 11 jaar zijn de rugstreeppadden hier weer samen met enkele nachtzwaluwen gelijktijdig te horen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Het is bekend dat het geluid van de rugstreeppad lijkt op dat van de nachtzwaluw, maar het gebeurt niet vaak dat deze soorten in hetzelfde gebied gelijktijdig te horen zijn. Op Landgoed De Utrecht ten zuiden van Tilburg is het raak deze maand. Na 11 jaar zijn de rugstreeppadden hier weer samen met enkele nachtzwaluwen gelijktijdig te horen.

Rugstreeppad (foto: Arnold van Rijsewijk)Landgoed De Utrecht is een 2.700 ha groot landgoed ten zuiden van het dorpje Esbeek in de gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden. Belangrijke natuurterreinen op het landgoed omvatten beken, bossen, vennen en heide. Zo bevat het natuurterrein Moerbleek natte heide, waar na overvloedige regen op sommige stukken 10 tot 15 cm water staat. Prima voortplantingswater voor rugstreeppadden. De laatste waarneming van rugstreeppadden uit dit gebied dateerde echter uit 2001.

In opdracht van de rentmeester is dit jaar op landgoed De Utrecht door RAVON een cursus Soortherkenning Amfibieën verzorgd voor vrijwilligers. Tijdens het luisteren naar poelkikkers werden heel even roepende rugstreeppadden gehoord. Omdat deze soort vooral in de avondschemering en ’s nachts roept zijn enthousiaste cursusdeelnemers ’s avonds teruggegaan om te luisteren, en daarvoor werden zij al snel beloond. Ruim voordat het donker was begonnen enkele rugstreeppadden te roepen en in de schemering werd het koor aangevuld met de snorrende zang van nachtzwaluwen. Een betere manier om het verschil in geluid tussen deze twee soorten te leren is er niet. Wilt u het verschil ook horen, klik dan hier.

Open heide Moerbleek op Landgoed De Utrecht (foto: Arnold van Rijsewijk)
Tekst: Arnold van Rijsewijk en Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Arnold van Rijsewijk, RAVON