beukennoot,

Weinig eikeltjes en beukennootjes op de Veluwe

19-OKT-2012 - Op de Veluwe is dit jaar sprake van een 'dun mastjaar'. Dat betekent dat er niet veel eikeltjes en beukennootjes zijn deze herfst. Een natuurlijk proces dat hoort bij de cyclus van een beuk of eik. Het ene jaar is er meer 'mast' dan het andere jaar. De inlandse eiken en de beuken zitten met name dun in de vruchten. De Amerikaanse eiken hebben wel flink wat eikeltjes. Ook het weer is van invloed op de hoeveelheid mast.

Bericht uitgegeven door Natuurbericht [land] op [publicatiedatum]

Op de Veluwe is dit jaar sprake van een 'dun mastjaar'. Dat betekent dat er niet veel eikeltjes en beukennootjes zijn deze herfst. Een natuurlijk proces dat hoort bij de cyclus van een beuk of eik. Het ene jaar is er meer 'mast' dan het andere jaar. De inlandse eiken en de beuken zitten met name dun in de vruchten. De Amerikaanse eiken hebben wel flink wat eikeltjes. Ook het weer is van invloed op de hoeveelheid mast.

Op het menu
Beukennootje (foto: Paul Busselen)Eikels en beukennootjes zijn onderdeel van het menu van vele dieren die in het bos leven, zoals wilde zwijnen, herten en reeën. De dieren kunnen ook ander voer vinden in het bos, maar vooral de wilde zwijnen krijgen waarschijnlijk minder jongen volgend jaar. Dit geldt ook voor kleinere dieren zoals boommarters, muizen en eekhoorns.

Dynamiek
Een dun mastjaar hoort bij de dynamiek in de natuur. Op dezelfde manier zijn er na een jaar met veel mast weer meer jonge dieren in het voorjaar te verwachten. 

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Paul Busselen, KU Leuven