Castor fiber. Bever

Bever gevestigd op Tiengemeten

25-AUG-2013 - Naast de duizenden bezoekers die Tiengemeten komen bewonderen, weten ook steeds meer dieren het natuureiland te vinden. Dit jaar voelt de bever zich er echt thuis en bouwde er zijn burcht.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Naast de duizenden bezoekers die Tiengemeten komen bewonderen, weten ook steeds meer dieren het natuureiland te vinden. Dit jaar voelt de bever zich er echt thuis en bouwde er zijn burcht.

De bever is een bijzondere diersoort: hij is het grootste knaagdier in Nederland en karakteristiek voor moerassen en rivieren. Boswachter Helma Braat is blij dat hij zich thuis voelt op Tiengemeten: ‘In 2011 vonden we de eerste beversporen op het eiland, dit jaar heeft de bever zich succesvol gevestigd. Dit weekend nog werden er op nieuwe plekken verse sporen gezien. Hopelijk zet deze opmars zich voort!’

Bever (foto: Luc Hoogenstein)

Bever burcht (foto: Hans Boll)Moerasachtig land
De bever bouwde zijn indrukwekkende burcht aan de zuidkant van het eiland dat ‘Wildernis’ heet. Dit gebied staat onder invloed van de natuurlijke getijden. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Overal sporen
De wilgen op het eiland zijn ideaal bouwmateriaal voor hem. Door het stapelen van takken en deze op te vullen met modder en waterplanten creëert de bever zijn burcht. Overal laat hij zijn sporen na: er liggen afgeknaagde takken verspreid over het gebied en kleine ‘glijbaantjes’ in de modder geven aan waar hij het water in- en uitgaat.

Kans maken om de sporen te zien? Kom wandelen op Tiengemeten!

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Hans Boll, Saxifraga