Bever brochure

Tweede beverburcht op Tiengemeten

21-APR-2014 - Natuureiland Tiengemeten is een beverburcht rijker. Aan de rand van de grote kreek vlakbij de boerderijruïne, heeft een bever een burcht gebouwd. Het bouwwerk is vanaf het wandelpad rondom Weelde goed te zien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Natuureiland Tiengemeten is een beverburcht rijker. Aan de rand van de grote kreek vlakbij de boerderijruïne, heeft een bever een burcht gebouwd. Het bouwwerk is vanaf het wandelpad rondom Weelde goed te zien.

Uitbreiding leefgebied
Op Tiengemeten zijn nu twee beverburchten. Volgens boswachter Eduard is de bever al een aantal jaren actief op het eiland en in de natuurgebieden erom heen. De bever voelt zich thuis in de kreken van Tiengemeten. Boswachter Eduard: “Het dier is zijn leefgebied verder aan het uitbreiden. Vorig jaar bouwde hij een burcht bij de inlaat van het Haringvlietwater aan de zuidkant van het eiland dat ‘Wildernis’ heet. Maar ook in de Korendijkse Slikken, ten noordwesten van Tiengemeten, is een burcht. En in de Tiendgorzen, een klein natuurgebied bij Nieuwendijk, zijn afgeknaagde takken en andere sporen gevonden die duidelijk wijzen op zijn aanwezigheid.”

Bever (foto: Luc Hoogenstein)

Bevertocht in de Wildernis
Boswachter Eduard is dit jaar een aantal keren op 'bevertocht' geweest. Eduard: “De beverburcht vlakbij de inlaat aan de zuidkant, is inmiddels uitgegroeid tot een imposant bouwwerk van wilgentakken, waterplanten en modder. Indrukwekkend om te zien. Overal laat de bever zijn sporen na. Je ziet afgeknaagde takken, snippers hout, glij- en sleepsporen. De bever wordt vroeg in de avond actief en met een beetje geluk en geduld kun je hem dan zien. Ook hebben we een jonge bever gezien. Hij dook plotseling op uit het water en zwom daarna langzaam door de kreek. Een prachtig gezicht!"

Loop de wandelroute langs de burcht!
De nieuwe beverburcht ligt aan de overkant van de kreek langs de wandelroute rondom Weelde. De route is 4,5 km en geel gemarkeerd. In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten op Tiengemeten kunnen bezoekers informatie vinden over de natuur op Tiengemeten en wat er nog meer te doen is op het eiland. Het bezoekerscentrum is tijdens de paasdagen geopend.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Luc Hoogenstein, Saxifraga