Vliegende grutto

Vijf gezenderde grutto’s ten zuiden van de Sahara

Vogelbescherming Nederland
16-JUL-2013 - Afgelopen week zijn vijf van de twaalf gezenderde grutto’s van het ‘Kening fan 'e Greide’-project de Sahara overgestoken. ‘Lisboa’ en ‘Paris’ vlogen naar de rijstvelden in de delta van de Senegalrivier en 'Madrid' landde in die van Guinee-Bissau. Net als de naar die streek vernoemde steltloper 'Bissau'. ‘Badajoz’ bevindt zich nu in Mauritanië, vlakbij de Senegalese grens.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen week zijn vijf van de twaalf gezenderde grutto’s van het ‘Kening fan 'e Greide’-project de Sahara overgestoken. ‘Lisboa’ en ‘Paris’ vlogen naar de rijstvelden in de delta van de Senegalrivier en 'Madrid' landde in die van Guinee-Bissau. Net als de naar die streek vernoemde steltloper 'Bissau'. ‘Badajoz’ bevindt zich nu in Mauritanië, vlakbij de Senegalese grens.

Vliegende grutto (foto: Rudmer Zwerver)De meeste grutto’s die het team van wetenschapper Theunis Piersma van een zender voorzag, verblijven op dit moment in Zuid-Spanje. Verwacht wordt dat nóg een aantal hiervan de reis over de Sahara maakt. Ook zijn er grutto's die nog in Nederland verblijven. In de pas gemaaide weilanden en ondiepe plassen vindt men nog jonge vogels en enkele ouders die laat in het seizoen voor hun kroost moeten zorgen. Van de gezenderde vogels is ‘Bordeaux’ nog de enige in Nederland. Zij verblijft op de natte weilanden tussen de kassencomplexen bij Delft en Zoetermeer.

Leefgebied van grutto’s in Guinee-Bissau (foto: Kening fan ’e Greide)Zenders geen last voor grutto's
Volgens projectleider Piersma is het zenderproject een doorslaand succes. “De grutto’s die begin februari 2013 in de Spaanse Extremadura werden uitgerust met rugzakzenders, gedragen zich volkomen normaal en lijken op geen enkele manier last te hebben van de zenders. Omdat we verwachten dat de zenders, die worden opgeladen door zonnepaneeltjes, blijven functioneren, zullen we de grutto’s die overleven ook de komende jaren kunnen volgen”, aldus de onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen en het Global Flyway Network die actief is binnen Kening fan 'e Greide. 

 

Belangrijke gegevens
“Met de zenders verzamelen we belangrijke gegevens”, gaat Piersma verder. “Zo is de constatering dat de grutto's veel tussenstops maken in Frankrijk voor de Franse vogelbescherming cruciale informatie om het jachtmoratorium op grutto’s voort te zetten. Mooi meegenomen is dat het grote publiek de kans heeft om de trek mee te beleven. Als we de financiering rond krijgen, hopen we de komende winter opnieuw een aantal grutto’s te zenderen. Zo voorkomen we dat we deze effectieve ‘vliegende waakhonden’ langs de trekroute kwijtraken.” 

Grutto (foto: Mark Zekhuis)Gruttosoap
Wie de gezenderde grutto’s volgt via volg.keningfanegreide.nl is getuige van een heuse gruttosoap. Zo vloog 'Bissau’, na haar (mislukte) broedpoging bij Alkmaar, begin juni naar de Coto Doñana bij Sevilla. Daar sterkte zij aan om een maand later in een rechte lijn over de Sahara naar haar huidige verblijfplaats te vliegen. Op slechts 100 kilometer van haar eindbestemming maakte ze nog een tussenstop in Zuid-Senegal. Gemiddeld vloog ‘Bissau’ 70 kilometer per uur tijdens haar reis van zo'n 3000 kilometer. Zoals gebruikelijk bij lange trektochten, vertrok de grutto in de vroege avond van Hollandse bodem. Vanuit Zuid-Spanje stak zij de eerste nacht een stuk zee en daarna het westelijke deel van het Atlasgebergte in Marokko over. De volgende dag trotseerde ze de hitte van de westelijke Sahara, gevolgd door een nacht en een dag over de droogten van Mauritanië. Na nog een nacht vliegen boven Senegal, arriveerde ze in de loop van de vierde dag (na drie etmalen onafgebroken vliegen) in de rijstvelden van Zuid-Senegal en Guinée-Bissau.

De 'per ongeluk' gezenderde IJslandse grutto ‘Rotterdam’ is nog in haar broedgebied in Noordoost-IJsland. Haar lange verblijf in de weilanden daar duidt waarschijnlijk op een succesvol broedseizoen.

Kening fan ‘e Greide
Medio 2011 ontstond het burgerinitiatief ‘Kening fan ‘e Greide’. Een club van betrokken en enthousiaste eenlingen die samen kiezen voor een nieuwe, multidisciplinaire aanpak om de toekomst van het weidelandschap aan de kaak en veilig te stellen. Als symbool voor dit bijzondere initiatief, waarin burgers optrekken met wetenschappers, natuur- en cultuurliefhebbers en vertegenwoordigers van groene organisaties, is toepasselijk gekozen voor de Koning van de weilanden, de grutto. Deze steltloper is voor zijn voortplanting grotendeels aangewezen op het Nederlandse weidelandschap, en valt helaas in steeds minder grote aantallen te bewonderen en beluisteren.  

Voor meer informatie, zie www.keningfanegreide.nl en volg.keningfanegreide.nl.

Vogelbescherming Nederland voert campagne voor het behoud van het vogelrijke Nederlandse weidelandschap. Teken hier de petitie.

Tekst: Kening fan ‘e Greide, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga; Kening fan 'e Greide