Grijze zeehondenpup

Zeehonden op het strand: gun ze hun rust

Ecomare
10-DEC-2013 - De Sinterklaasstorm heeft ook gevolgen gehad voor de zeehonden. De storm viel samen met de geboorteperiode van de grijze zeehonden. Doordat de wind het water richting de kust stuwde kwam het zo hoog dat de zandplaten waar deze zeehonden worden geboren onder water kwamen te staan. Maar ook gewone zeehonden hadden het zwaar door de extreme weersomstandigheden. Daardoor maken meer dieren dan normaal gebruik van de stranden. Het is nu belangrijk dat deze dieren zoveel mogelijk rust gegund wordt.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

De Sinterklaasstorm heeft ook gevolgen gehad voor de zeehonden. De storm viel samen met de geboorteperiode van de grijze zeehonden. Doordat de wind het water richting de kust stuwde kwam het zo hoog dat de zandplaten waar deze zeehonden worden geboren onder water kwamen te staan. Maar ook gewone zeehonden hadden het zwaar door de extreme weersomstandigheden. Daardoor maken meer dieren dan normaal gebruik van de stranden. Het is nu belangrijk dat deze dieren zoveel mogelijk rust gegund wordt.

Grijze zeehonden
Grijze zeehonden worden midden in de winter geboren. Een dikke witte wintervacht houdt ze de eerste weken warm. Ze blijven eerst een paar weken op droge zandplaten in de Waddenzee. De moederzeehond blijft in de buurt om ze zo veel mogelijk te zogen. Ze groeien in die periode als kool. Na drie weken laat de moeder haar pup alleen en moet het dier het verder alleen redden. Ze blijven dan nog een tijdje alleen op de kant. De pups verharen dan. Uiteindelijk leren ze zichzelf vis vangen en eten. De Sinterklaasstorm viel in de tijd dat veel zeehonden nog afhankelijk zijn van hun moeder. Doordat het water de zandplaten overspoelde, raakten ze toch te water. Gelukkig hebben veel pups samen met hun moeder de kust van het vasteland of de Waddeneilanden kunnen bereiken, maar er zijn er ook die het niet gered hebben of hun moeder zijn kwijtgeraakt.

Grijze zeehondenpup (foto: Sytske Dijksen)

Gewone zeehonden
Gewone zeehonden krijgen hun jongen aan het begin van de zomer. Deze pups worden met kort haar geboren en kunnen al vrij snel met hun moeder mee te water. Ook deze jonge zeehonden worden na een aantal weken verzorging door hun moeder verlaten en moeten dan zelf leren vis te eten en te vangen. Sommige jonge zeehonden krijgen in deze eerste maanden dat ze op eigen benen staan last van een longworminfectie. Dit kan een longontsteking veroorzaken. De Sinterklaasstorm was voor deze zwakke dieren soms net de druppel.

Gewone zeehond (foto: René Pop)

Rust
Voor zowel de jonge grijze zeehonden als de gewone zeehonden op het strand is rust heel erg belangrijk. In het geval van de grijze zeehondenpups is de moeder vaak nog in de buurt. Wanneer er mensen zijn, durft de moeder niet te komen om het jong te zogen. Gewone zeehonden op het strand hebben soms alleen even rust nodig om er weer tegenaan te kunnen. Wanneer mensen te dicht naderen raken ze gestresst en krijgen ze die rust niet. Maak je je zorgen over een zeehond op het strand en denk je dat het dier hulp nodig heeft? Bel dan naar een van de zeehondenopvangcentra en zorg dat mensen uit de buurt van het dier blijven. Voor zeehonden op Texel of de stranden van Noord-Holland kun je naar Ecomare bellen. Voor zeehonden op de andere waddeneilanden en vastelandskusten kun je contact opnemen met zeehondencreche Pieterburen.

Zeehonden op het strand, gun ze hun rust (foto: Salko de Wolf)

Meer weten?
Door de storm is het drukker dan normaal in de zeehondenopvangcentra. Sinds donderdag zijn er bij Ecomare tien zeehonden ondergebracht die zich niet meer zelf konden redden. Wil je helpen? Kijk dan eens op onze steun-Ecomare-pagina.

Tekst: Ecomare
Foto's: