voor eenmalig gebruik, jonge zeehond met melkbaard

Geboorteseizoen zeehondenpups van start

Ecomare
5-JUN-2014 - Op verschillende plekken in de Waddenzee zijn ze al gezien; pasgeboren zeehondenpups. Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is van start gegaan. Gewone zeehonden krijgen hun jongen in de zomer. Ze worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. Bijna vier weken lang wijkt het jong amper van moeders’ zijde. De jonge zeehond drinkt melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien zeehondenpups van rond de 10 kilo tot 24 kilo.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Op verschillende plekken in de Waddenzee zijn ze al gezien; pasgeboren zeehondenpups. Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is van start gegaan. Gewone zeehonden krijgen hun jongen in de zomer. Ze worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. Bijna vier weken lang wijkt het jong amper van moeders’ zijde. De jonge zeehond drinkt melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien zeehondenpups van rond de 10 kilo tot 24 kilo.

Drukte op het wad
Precies in de tijd wanneer de jongen nog bij hun moeder drinken, is het ook het drukst met pleziervaart, wadloop-activiteiten en andere vormen van recreatie. Het mooie weer van de afgelopen weken lokt mensen het wad op. Wat is er mooier dan droogvallen op een wadplaat en genieten van de wildernis om je heen!

Drooggevallen schip op een wadplaat (foto: Salko de Wolf)

Gun de zeehonden hun rust
Maar veel mensen realiseren zich niet dat de drooggevallen wadplaten een belangrijke rust- en zoogplek zijn voor zeehonden. Wanneer zeehonden mensen bij de wadplaat zien, vluchten ze, of durven ze niet op het droge te komen. Omdat ze alleen op het land kunnen zogen, betekent dit dat jonge zeehonden pas twaalf uur later, als het weer laag water is, opnieuw een kans hebben om melk te drinken! Tijdens de zoogperiode van zeehonden zijn daarom de belangrijkste zandplaten gesloten voor recreatie. Daar worden de meeste pups geboren en kunnen de zeehonden elk droogtij de kant op komen. Gun de zeehonden, ook als ze buiten het gesloten gebied zijn, nu dus wat privacy, zodat de pups op de zandplaten in alle rust bij hun moeder kunnen drinken.

Gun de zeehonden hun privacy (foto: Salko de Wolf)

Uitgestelde zwangerschap
De vrouwtjes van de gewone zeehond kunnen ongeveer vanaf hun vierde jaar jongen krijgen, de mannetjes zijn gemiddeld pas vanaf hun zesde jaar vruchtbaar. Ze paren van vanaf eind juni tot begin augustus. De zwangerschap van de gewone zeehond duurt elf maanden. Daarvan zijn de eerste maanden een zogenaamde 'stille zwangerschap'. Het bevruchte eitje nestelt zich namelijk pas na een maand of twee in de baarmoeder en begint dan te groeien. Eigenlijk is de draagtijd dus maar 9 maanden.

Steeds vroeger
Tegenwoordig worden de meeste jongen in de Nederlandse Waddenzee half juni geboren. Dertig jaar geleden lag de geboortepiek nog rond half juli. Onderzoekers ontdekten dat de zeehonden steeds vroeger in het jaar jongen krijgen. Ze denken dat dit komt omdat er meer kleinere vissen te vinden zijn. Zeehonden eten liever kleine dan grote vissen. Doordat er meer te eten is, verkorten de vrouwtjes heel langzaam hun zwangerschap.

Meer weten?
Lees meer over gewone zeehonden in de encyclopedie van Ecomare.

Tekst: Ecomare
Foto's: Salko de Wolf