Witte tijger

Nachtvlinderestafette 2013: van Waddenzee tot Vaalserberg

De Vlinderstichting
5-JUL-2013 - Grote kinderogen staren gespannen naar het witte doek, daarachter staan hun ouders. Bijna nonchalant praten ze over de nieuwste tent maar ondertussen verliezen ze het theater van de nacht geen moment uit het oog. Wat gebeurt hier? Een schimmenspel? De nieuwste film op klein formaat? Nee, dit is de tweede editie van de Nachtvlinderestafette, een keten van nachtvlinderactiviteiten vanaf de Waddenzee tot de Vaalserberg.

Bericht uitgegeven door Stichting Natuurpresentatie, Stichting Natuurkampeerterreinen en De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Grote kinderogen staren gespannen naar het witte doek, daarachter staan hun ouders. Bijna nonchalant praten ze over de nieuwste tent maar ondertussen verliezen ze het theater van de nacht geen moment uit het oog. Wat gebeurt hier? Een schimmenspel? De nieuwste film op klein formaat? Nee, dit is de tweede editie van de Nachtvlinderestafette, een keten van nachtvlinderactiviteiten vanaf de Waddenzee tot de Vaalserberg.

Nachtvlinders kijken (foto: Kees Boele)De Nachtvlinderestafette is een initiatief van Stichting Natuurkampeerterreinen, De Vlinderstichting en Natuurpresentaties. Aan de estafette doen 39 kampeerterreinen mee, waarvan drie zelfs voor twee vlindernachten hebben getekend. Tijdens zo’n vlindernacht worden nachtvlinders gelokt met behulp van speciaal licht. Voor de lamp wordt een laken gespannen, zodat de nachtvlinders rustig gaan zitten en goed te bekijken zijn. In Nederland komen ongeveer 2.000 soorten nachtvlinders voor, dus wat er gezien wordt is altijd verrassend: welke kleurrijke gasten geven acte de presence op het witte doek?

Avondrood (foto: Kees Boele)Kroonvogeltje (foto: Kees Boele)

 

 

 

 

 

 

De eerste activiteiten startten al in april van dit jaar. In Beerze, Oisterwijk, Vaals en Elburg werd de toon gezet. Vier frisse avonden met de eerste vlinders van het jaar worden vanaf vrijdag 5 juli gevolgd door tientallen, hopelijk zalig warme avonden met bijzondere fladderaars.

Vuursteenvlinder (foto: Kees Boele)Kunst met een hoofdletter, dat is de natuur op zijn mooist. Vuursteenvlinders en lindeknotsvlinders lijken producten van een nieuwe Rembrandt. De vlinders die te zien zijn hebben allemaal een eigen verhaal. De witte tijger bijvoorbeeld, met zijn ondoorgrondelijke facetogen. In zijn korte leven heeft hij al heel wat meegemaakt. Nauwelijks ontkomen aan de scherpe tandjes van een Bosspitsmuis moest er verpopt worden. Van harige rups naar vlinder met sneeuwwitte vleugels, bedoeld om indruk te maken op het mooiste tijgervrouwtje. Lindeknotsvlinder (foto: Kees Boele)Een avondrood laat zich niet zo maar verleiden voor een fotoshoot. Deze roze vlinder vliegt druk fladderend rond de lamp. Maar na een tijdje strijkt hij neer, laat zich uitgebreid fotograferen en wacht stilletjes tot de klok van 1 uur als de laatste gast naar bed gaat. Het kroonvogeltje kiest voor een andere aanpak. Ook deze kleine vlinder voelt zich thuis op een bosrijk natuurkampeerterreintje, maar op de voorgrond plaatst hij zich nooit. Het liefst kijkt hij vanaf een tak naar het aards gewoel. En als het dan toch niet anders kan, dan maar op de onderste helft van het laken. Zo bescheiden als hij is blijkt hij echter wel wat knuffelig van aard. Een kindervingertje voor zijn neus nodigt natuurlijk uit om even op te gaan zitten.

Witte tijger (foto: Kees Boele)

Kom ook eens kijken bij de Nachtvlinderestafette 2013. Omdat het altijd laat wordt is het zeker aan te raden om te blijven overnachten (en te reserveren) op één of meerdere van de altijd weer schitterend gelegen 39 natuurkampeerterreinen die tussen 5 juli en 13 augustus bezocht gaan worden. De data vindt u hieronder, en op de websites van de Stichting Natuurkampeerterreinen, De Vlinderstichting, of Natuurpresentaties. En helemaal bij blijven? Volg dan het evenement Nachtvlinderestafette 2013 op Facebook.

Camping Plaats Provincie Datum
De Stiente Kraggenburg Flevoland 5 juli
Landgoed Vilsteren Vilsteren Overijssel 6 juli
Het Lachende Paerd Den Ham Overijssel 7 juli
Wildemansheerd Schilwolde Groningen 9 juli
It Dreamlân Kollumerpomp Friesland 11 juli 
Slappeterp Slappeterp Friesland 12 juli
De Meenthe Noordwolde Friesland 13 juli
Natuurkampeerterrein De Groene Hen Uffelte Drenthe 14 juli
Natuurkampeerterrein en Galerie Thyencamp Hooghalen Drenthe 15 juli
Natuurcamping Bekhofschans Boyl Friesland 16 juli
Aan de Hoorndermeden Wedde Groningen 17 juli
Natuurkampeerterrein De Slangenborg Selle Groningen 18 juli
Natuurkampeerterrein De Rietkraag Lemelerveld Overijssel 19 juli
Natuurkampeerterrein Het Rhanerveld Hellendoorn Overijssel 20 juli
Camping de Roos Beerze-Ommen Overijssel 21 juli
De Meene Buurse-Haaksbergen Overijssel 22 juli
't Scharvelt Voorst Gelderland 23 juli
De Haverkamp Haarlo Gelderland 24 juli
Beek en Hei Otterlo Gelderland 25 juli
Natuurkampeerterrein Werk aan de Korte Uitweg Tull en ‘t Waal Utrecht 26 juli
Kasteel Nederhemert-Zuid Nederhemert-Zuid Gelderland 27 juli
De Grutto Schipluiden - Delft Zuid-Holland 28 juli
Ottermeerhoeve Wouwse Plantage N-Brabant 29 juli
Natuurkampeerterrein 't Beekdal Chaam N-Brabant 30 juli
Landgoed de Hoevens Alphen N-Brabant 31 juli
De Duiventoren Dorst N-Brabant 1 aug
Eco-Touristfarm de Biezen Aarle-Rixtel N-Brabant 2 aug
Eco-Touristfarm de Biezen Aarle-Rixtel N-Brabant 3 aug
Weega Weert Limburg 4 aug
Slapen tussen de schapen Mill N-Brabant 5 aug
Camping bij de Bruuk Groesbeek Gelderland 7 aug
Landgoed het Jagershuis Wehl Gelderland 8 aug
Landgoed Quadenoord Renkum Gelderland 9 aug
Landgoed de Barendonk Beers N-Brabant 10 aug
De Raayerhof Swalmen Limburg 11 aug
Landgoed Geijsteren Geijsteren Limburg 12 aug
Harskamperdennen Kootwijk Gelderland 13 aug


Tekst: Kees Boele, Natuurpresentaties en Ineke Radstaat: De Vlinderstichting
Foto's: Kees Boele, Natuurpresentaties