Heeft de oostelijke vos zich voortgeplant?

De Vlinderstichting
23-JUL-2015 - Vorig jaar tussen 10 en 20 juli dook plotseling de oostelijke vos op in Nederland. Een nieuwe dagvlindersoort in ons land, dat gebeurt niet vaak. Dit voorjaar bleken ze succesvol overwinterd te hebben. Maar hebben ze zich ook voortgeplant?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Vorig jaar tussen 10 en 20 juli dook plotseling de oostelijke vos op in Nederland. Een nieuwe dagvlindersoort in ons land, dat gebeurt niet vaak. Dit voorjaar bleken ze succesvol overwinterd te hebben. Maar hebben ze zich ook voortgeplant?

Wie weet heeft de oostelijke vos zich hier voortgeplant (foto: Chris van Swaay)De oostelijke vos is van oorsprong een vlinder van Oost-Europa en Siberië, waar hij vooral gevonden wordt in uitgestrekte vochtige bossen. Begin van deze eeuw begon hij zich wat te roeren, en hij begon steeds talrijker te worden. Soms werden ze met tientallen gezien in de parken van Moskou.

Rond 2008 dook hij op in Finland, in 2010 in Zweden, en in 2013 en 2014 was hij daar ronduit talrijk. Van daar werd op 10 juli 2014 de invasie van Nederland gestart. In heel Nederland werden ze gezien, en vooral in het noordwesten werden er soms meerdere tegelijk gemeld. Ook in Vlaanderen en Engeland werden oostelijke vossen gezien. Na de overwintering was het afwachten hoe het zou gaan. Vanaf 7 maart kwamen ze te voorschijn, en op sommige plekken werden er zelfs twee tegelijk gezien. Dat gaf hoop dat man en vrouw elkaar zouden kunnen tegenkomen en ook nog eens aardig zouden kunnen vinden.  Dit zou kunnen leiden tot de eerste voortplanting in Nederland. Parende vlinders zijn niet gezien.

De gele poten zijn een belangrijk kenmerk van de oostelijke vos (foto: Kars Veling)Op 15 juli 2015 zijn de eerste oostelijke vossen in Zweden gemeld: het nageslacht van de vlinders die daar dit voorjaar eitjes hebben afgezet. Als er bij ons voortplanting is geweest, zouden de komende dagen 'eigen' oostelijke vossen moeten opduiken. Of misschien ook weer trekkers uit Zweden? Dus ziet u een grote, roodbruine vlinder en het is geen gehakkelde aurelia of kleine vos, let dan op. In dit overzicht met de verschillen kunt u zien waarop u moet letten.  Maak zo mogelijk een foto.  Dat mag ook met een eenvoudige camera of mobiele telefoon, want zelfs met een beetje foto kunnen we vaak al de soort op naam brengen. Geef de waarneming door via Waarneming, Telmee of Landkaartje. Grote vos en oostelijke vos kunnen moeilijk te onderscheiden zijn, maar met de foto's kunnen we er vaak wel uitkomen. We kijken ernaar uit.

Tekst: Chris van Swaay & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Chris van Swaay; Kars Veling