Gouden Zwaluw

Uitreiking Gouden Zwaluw 2015

Stichting RAVON
11-JUN-2015 - Donderdag 11 juni reikt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in Museum Boerhaave in Leiden drie Gouden Zwaluwen uit aan organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt om natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen. Jaap Dirkmaat presenteert de ceremonie en zal de prijzen uitreiken. Na de prijsuitreiking neemt de Leidse Rederij de gasten mee op een rondvaart door de grachten. Deze sfeervolle middag wordt vervolgens afgesloten met een feestelijke netwerkborrel in de binnentuin van het museum.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Donderdag 11 juni reikt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in Museum Boerhaave in Leiden drie Gouden Zwaluwen uit aan organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt om natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen. Jaap Dirkmaat presenteert de ceremonie en zal de prijzen uitreiken. Na de prijsuitreiking neemt de Leidse Rederij de gasten mee op een rondvaart door de grachten. Deze sfeervolle middag wordt vervolgens afgesloten met een feestelijke netwerkborrel in de binnentuin van het museum.

Nominaties
De VNC heeft uit de vele voordrachten zes projecten genomineerd:

 • Het project ‘Blik onder water in Leiden’ van Aaf Verkade; in samenwerking met o.a. gemeente en inwoners van Leiden, Hoogheemraadschap van Rijnland, Stichting RAVON, Stichting ANEMOON, KNNV afdeling Leiden eo, Hengelaarsbond van Leiden eo en stichting EIS.
 • Buurttuin ‘Cirkeltje Rond’ in Nieuwegein; een samenwerking van o.a. gemeente en inwoners van Nieuwegein, verpleeghuis De Geinsche Hof, De Vlinderstichting, IVN, aannemersbedrijf Jos Scholman en Duurzaam Recycling Nieuwegein.
 • Het project ‘Goed voor de buurt’ van zorgcentrum Pennemes; in samenwerking met Milieufederatie Noord-Holland, het Zaans Natuur- en Milieu Centrum, Vogelwacht Zaanstreek en Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Zaanstreek.
 • Het project ’t Schonste Stròtje’ in Tilburg van Stichting OpGroeneVoet; in samenwerking met o.a. gemeente en inwoners van Tilburg, StadseBoeren, Capi Europe, woonstichting Tiwos, woningcorporatie WonenBreburg en Q-Promotions.
 • Het project ‘Slechtvalken in Eindhoven’ van Werkgroep slechtvalken in Eindhoven;
  in samenwerking met Gemeente Eindhoven en Stichting Stadsnatuur Eindhoven.
 • Het project ‘Vogels van Noorderhoek’ van Vogelbeschermingswacht Sneek eo,
  in samenwerking met woningcorporatie Elkien.

 

Gouden Zwaluw (foto: VNC)

Winnaars
De volgende drie projecten zijn beloond met een Gouden Zwaluw:

 • Het project ‘Blik onder water in Leiden’ voor de tomeloze inzet om de grachten van Leiden bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, ze op te schonen, en aandacht te vragen voor de daarin levende flora en fauna.
 • Het project ’t Schonste Stròtje’ in Tilburg voor de verfraaiing van de directe woonomgeving met groene en bloemrijke geveltuinen, zo een bijdrage leverend aan het woongenot en de trots en eigenwaarde van de bewoners.
 • Het project ‘Slechtvalken in Eindhoven’ voor de zeer deskundige inzet en advisering bij de terugkeer van de slechtvalk in de lichtstad.

Jaap Dirkmaat reikt Gouden Zwaluw uit (foto: VNC)

Extra prijzen beschikbaar gesteld door Das&Boom
De organisatie heeft ervoor gezorgd dat niemand met lege handen naar huis gaat: de overige genomineerde projecten krijgen ieder een natuurlectuurpakket ter waarde van ruim €100 aangeboden. Deze pakketten waren niet mogelijk geweest zonder een bijdrage van Stichting Das&Boom en Hagemeester. Alle gasten krijgen het boek ‘Natuur in de straat’ en het stripboek ‘Greenman’ aangeboden als verrassingsgeschenk.

Tekst en foto's: Rhea Diemer, VNC