Merel

Jaarrond Tuintelling wint Natuurprijs 2015

Sovon Vogelonderzoek Nederland
22-MEI-2015 - De Jaarrond Tuintelling van Sovon, Vogelbescherming Nederland en vijf andere natuurorganisaties kreeg gisteren de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015. Het kersverse telproject werd om z'n 'laagdrempeligheid en brede samenwerking' door de jury beloond met de prijs van 10.000 euro.

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

De Jaarrond Tuintelling van Sovon, Vogelbescherming Nederland en vijf andere natuurorganisaties kreeg gisteren de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015. Het kersverse telproject werd om z'n 'laagdrempeligheid en brede samenwerking' door de jury beloond met de prijs van 10.000 euro.

De zeven natuurorganisaties willen met het project ‘Jaarrond Tuintelling’ zoveel mogelijk mensen enthousiasmeren om gericht te kijken naar en te genieten van de natuur in de tuin door waarnemingen door te geven via www.tuintelling.nl. Daarnaast worden deelnemers uitgedaagd hun tuin natuurvriendelijk(er) in te richten. Dit alles onder het motto ‘Tel mee voor meer natuur in je tuin, er zit meer dan je denkt!’. De jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs toonde zich onder de indruk van de laagdrempeligheid en breedte van het project. De tweede prijs ging naar de jeugdboswachters van Het Groninger Landschap en als derde eindigde het bijenlint langs de Friese Elfsteden.

Merel (foto: Malene Thyssen)

Klein koolwitje en merel
Nederland raakt steeds meer verstedelijkt; al meer dan 80 procent van de bevolking woont in het stedelijk gebied. Juist daar is verrassend veel natuur te vinden. Door goed te kijken welke soorten er in je tuin voorkomen, verzamel je interessante gegevens over de natuur dichtbij huis. Al ruim 3500 deelnemers kijken geregeld in en vanuit hun tuin en noteerden bij elkaar al ruim 800.000 waarnemingen. De afgelopen tien dagen blijkt het klein koolwitje aanwezig te zijn in 22 procent van de getelde tuinen. Van de vogels is de merel met 84 procent onbetwiste nummer 1. Resultaten kunnen op landelijk en provinciaal niveau bekeken worden.

Brits idee
Het hele jaar dieren en planten in je tuin tellen is een nieuw fenomeen in Nederland, geïnspireerd door de Britse Garden Birdwatch. De BTO organiseert de Garden Birdwatch al 20 jaar. In de loop der jaren leverde dat al boeiende resultaten op: een uitbraak van de vogelziekte het Geel werd ontdekt en de opmars van de Houtduif in de stad werd op de kaart gezet. Wie weet welke verrassingen er nog uit de Jaarrond Tuintelling gaan komen!

Tekst: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Malene Thyssen, CC-SA-licentie