Gehakkelde aurelia op winterheide

Aan het werk in je tuin? Help vlinders en bijen!

De Vlinderstichting
3-MRT-2016 - Binnenkort gaan we weer aan de slag in de tuin. Als we zorgen voor voedselaanbod voor vlinders en bijen het hele jaar door kunnen we volop genieten van de kleur en het gezoem en bovendien helpen we daarmee deze dieren, die het zo moeilijke hebben. Zelfs in de binnenstad van Amsterdam kun je vlinders lokken.

Het vlinderseizoen is tegenwoordig vrijwel jaarrond. In februari komen op een zonnige, warme dag de overwinteraars al tevoorschijn. Tot in november, en afgelopen jaar zelfs december, zijn vlinders actief. Wil je ze in je tuin krijgen dan moet je zorgen dat er altijd wat voor ze te halen is. Ze kunnen met hun roltong alleen maar vloeibaar voedsel eten en hebben bloeiende planten nodig. Gelukkig zijn vlinders minder kritisch dan rupsen. Ze kunnen nectar uit veel verschillende bloemen gebruiken. Ze leven echter maar kort en gaan zeer effectief met hun tijd om en hebben dus het liefst planten waar veel goede nectar makkelijk beschikbaar is.

Vlinders op voorjaarsbloeiers: v.l.n.r. dagpauwoog op sneeuwbal, gehakkelde aurelia op winterheide & kleine vos op schijnhazelaar

In de zomer is Buddleja een goede vlindertrekker, hier met atalantaIn februari en maart zijn bijvoorbeeld winterheide (Erica carnea), sneeuwbal (Viburnum tinus) of schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) erg aantrekkelijk. Later in het jaar is er veel meer keus en in de zomer zijn er honderden goede vlinderplanten, waaronder natuurlijk vlinderstruik (Buddleja spec.). In het najaar wordt de spoeling weer dunner, maar dan zijn er bijvoorbeeld hemelsleutel (Sedum sempervivum) en nog wat later herfstaster (Aster spec.) en zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) die veel vlinders trekken. Klimop (Hedera helix arborescens) bloeit zelfs in december nog en is zeer aantrekkelijk, niet alleen voor de late vlinders, maar ook voor bijen, zweefvliegen en andere insecten.

 

 

Vlinders op najaarsbloeiers: v.l.n.r. dagpauwoog op zevenzonenboom, atalanta op koninginnenkruid & gehakkelde aurelia op klimop

Hoe fantastisch je tuin ook is voor vlinders, de zeldzame en bedreigde soorten zul je er niet mee helpen. Deze hebben vaak heel specifieke eisen aan hun omgeving en kunnen alleen op die heel speciale plekken, vaak in natuurgebieden, overleven. Maar er zijn zo’n 25 soorten die redelijk mobiel zijn en die een mooie vlindertuin weten te vinden. Midden in de stad, met weinig groen kun je in ieder geval de kroeglopers verwachten, vlinders die overal waar wat te halen is langs komen. Dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder en atalanta zijn daar voorbeelden van. Zelfs in de binnenstad van Amsterdam, Utrecht of Den Haag kun je wat voor vlinders betekenen. Een paar stenen eruit en een bloeiende plant erin kan al veel kleur brengen. Een boomblauwtje voelt zich ook in tuinen thuis en als er wat bloemrijke bermen of parken in de buurt zijn kun je ook graslandvlinders als bruin zandoogje en kleine vuurvlinder in je tuin tegenkomen. Meer informatie over vlinderplanten vind je hier. Geef de vlinders die je ziet in je tuin door via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: gehakkelde aurelia op winterheide)