Tekenbeet

Laatste twee weken minder tekenbeten door lage temperaturen

De Natuurkalender, Wageningen University
7-MEI-2016 - Het aantal tekenbeten dat de afgelopen twee weken op Tekenradar.nl gemeld is, lag 36 procent lager dan het gemiddelde in dezelfde periode in de voorgaande drie jaar. De lage temperaturen lijken de belangrijkste verklaring voor het relatief lage aantal. Komende week is het precies andersom. Dan verwachten we juist 26 procent meer tekenbeten dan in de voorgaande drie jaar.

In de periode van 22 tot en met 28 april werden 80 tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl. Dit aantal ligt 48 procent onder het gemiddelde van het aantal tekenbeten dat in diezelfde periode van 7 dagen in de afgelopen drie jaar werd gemeld. In de periode 29 april tot en met 5 mei nam het aantal doorgegeven tekenbeten flink toe tot 134 in 7 dagen. Dit was echter nog 25 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De temperatuur laat een vergelijkbaar verschil zien. De gemiddelde temperatuur in de eerste periode lag met 6,5 °C, 41 procent lager dan het gemiddelde over de voorgaande drie jaar. In de tweede periode lag de temperatuur met 9 °C 20 procent lager. In onderstaande grafiek is goed te zien hoe de gemiddelde weektemperatuur samenhangt met het aantal doorgegeven tekenbeten. Ruim 60 procent van de variatie in het aantal tekenbeten wordt door de variatie in de gemiddelde temperatuur bepaald. Dat er een verband is tussen temperatuur en het aantal mensen dat gebeten wordt is op zich logisch. Teken worden actiever bij hogere temperaturen, maar ook meer mensen worden dan actief in het groen: ze trekken er op uit of gaan in de tuin werken.

Relatie tussen de gemiddelde weektemperatuur en het aantal tekenbeten dat bij Tekenradar.nl in die week wordt doorgegeven

Komende week bijna 30 procent meer

Op basis van het waargenomen verband tussen temperatuur en het aantal tekenbeten is een schatting te maken van het aantal tekenbeten dat in de komende week doorgegeven gaat worden. Het is iedereen duidelijk dat het weer compleet is omgeslagen met maximumtemperaturen die ruim boven de 20 graden uitkomen en minimumtemperaturen die zelfs boven de maxima uitkomen van de voorgaande twee weken. De gemiddelde temperatuur in de periode 6 tot en met 12 mei komt mogelijk uit op 16,8 °C. Met zulke hoge temperaturen is de verwachting dat het aantal mensen dat een tekenbeet oploopt de komende dagen bijna 30 procent hoger ligt dan dezelfde periode in de voorgaande drie jaar.

De tekenactiviteitverwachting op Tekenradar.nl staat inmiddels voor het hele land op zeer hoog. Dat zal de komende maanden niet veranderen aangezien we inmiddels midden in het tekenseizoen aangekomen zijn.

Registreer tekenbeten en Lyme op Tekenradar.nl

Rode vlek als teken van de ziekte van LymeOm het oplopen van de ziekte van Lyme te voorkomen is het belangrijk om jezelf, en eventueel je kinderen, na een bezoek aan het groen systematisch te controleren op tekenbeten. Een simpele en makkelijke actie waarmee je gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Indien er een teek wordt aangetroffen op de huid is het belangrijk om die zo snel mogelijk te verwijderen met een tekentang of een puntig pincet of desnoods met de nagels. Indien je toch de ziekte van Lyme oploopt en met een antibioticakuur gaat starten dan verzoeken we je om via Tekenradar.nl mee te doen met het nieuwe Lymeonderzoek van het RIVM en diverse ziekenhuizen. Het doel van het onderzoek is om te bepalen waarom sommige mensen langdurig klachten houden nadat ze de ziekte van Lyme hebben gekregen, ook na behandeling met antibiotica.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Leadfoto tekenbeet Fedor Gassner, RIVM/Tekenradar.nl