Lutra lutra. Otter

Maar liefst drie jonge otters geboren in de Nieuwkoopse Plassen

Natuurmonumenten
2-DEC-2016 - De cameravallen in de Nieuwkoopse Plassen hebben drie jonge otters vastgelegd, samen met hun moeder. Natuurmonumenten boswachter John is trots: “Dit is al de derde keer dat er jonge otters geboren zijn en nu maar liefst drie exemplaren! Dit geeft echt aan dat de otters zich hier thuis voelen”.

Solitair

Op de recent uitgelezen camerabeelden staan in één beeld vier otters. Volwassen otters leven altijd alleen, die zie je nooit gezamenlijk in beeld. Dit kan alleen als het jongen zijn die door hun moeder gezoogd en opgevoed worden. Vader-otter doet niet mee met de opvoeding van kroos en laat zich dus ook niet zien.

Toekomst

De jongen zijn bijna pubers en al even groot als hun moeder. Zodra de jongen een jaar oud zijn, zal moeder hen verstoten. Op dat moment gaan ze op zoek naar een eigen territorium en wordt het gevaarlijk voor de jongen. Dit zoeken naar een nieuw gebied doen ze namelijk lopend en daarbij kruisen ze drukke wegen. De boswachters van de Nieuwkoopse Plassen werken samen met de provincie en gemeenten om faunapassages aan te leggen. Deze komen er in 2017. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Moeder met drie! jongen (Bron: Bart Noort)

Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga
Film: Bart Noort