atalanta - primair

Tuinvlinderteltiendaagse in volle gang

De Vlinderstichting
31-JUL-2018 - Vanaf afgelopen vrijdag worden overal in Nederland de vlinders in tuinen geteld. De extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden hebben gezorgd voor een andere tuinvlinderbevolking dan in de voorgaande jaren. De koolwitjes voeren de lijst aan en de winnaar van de laatste edities, de atalanta, staat in de voorlopige stand pas op plek 4.

Het klein koolwitje staat voorlopig op 1De tuinvlindertelling duurt nog tot en met 5 augustus en er kan nog verandering komen in de uiteindelijke stand, maar soorten als dagpauwoog en citroenvlinder, die normaal gesproken veel worden geteld, zijn maar weinig gemeld. Voor een deel zal dit te maken hebben met het feit dat deze soorten, door het hele warme weer, in zomerslaap zijn gegaan. Ze zijn weggekropen en wachten tot de omstandigheden weer wat zijn genormaliseerd. De atalanta, de winnaar van de afgelopen vier jaar, is het hele jaar al minder aanwezig dan in normale jaren. De koolwitjes doen het daarentegen het hele jaar al goed en dat is nu ook in de voorlopige stand van de tuinvlinderteltiendaagse te zien. Klein koolwitje is het meest geteld, maar vrij dicht daarachter komt het groot koolwitje. Dat is best bijzonder, want deze komt normaal gesproken veel minder voor.

Drie dagactieve nachtvlinders die nu de tuin gezien kunnen worden. V.l.n.r. gamma-uil, kolibrievlinder & muntvlinder

Het groot koolwitje staat verrassend op 2Niet alleen de dagvlinders worden geteld, maar ook een aantal opvallende tuinbewonende nachtvlinders doen mee. Zo is de gamma-uil een regelmatige gast in tuinen. Dit is een trekvlinder die in mei ons land binnenkomt en zich dan voortplant. De nakomelingen daarvan vliegen nu en doen zich te goed aan de nectar uit onze bloeiende tuinplanten. Met die brandstof kunnen ze straks weer de reis naar het zuiden maken. Ook de kolibrievlinder is een trekvlinder en deze is ook in diverse tuinen gezien. Prachtig heen en weer schietend van bloem naar bloem zuigt hij met zijn lange roltong de nectar onder uit de kelk. Hij gaat daarbij niet zitten op de bloem, maar hangt ervoor met een razendsnelle vleugelslag. De muntvlinder is ook een nachtvlindertje dat nu te zien is. Als je marjolein of munt is de tuin hebt staan, zijn de kleine bordeauxrode driehoekjes daar vaak te vinden.

De tuinvlindertelling duurt nog tot 5 augustus en we vragen iedereen om een kwartier de vlinders in je tuin te tellen. Je mag meerdere tellingen uit dezelfde tuin invoeren, als je maar steeds weer bij nul begint. Je geeft per telling het maximaal aantal vlinders door dat je tegelijk hebt gezien. We zijn benieuwd wat de uiteindelijke uitslag zal worden.

Meer informatie

 Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting