Kleine watersalamander

Amfibieën al vroeg uit de startblokken

Stichting RAVON
13-FEB-2019 - De eerste amfibieën zijn dit jaar vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. In Noord-Brabant telden vrijwilligers tussen 8 en 10 februari al honderden dieren die gestart waren met hun voorjaarsmigratie. Dit is een maand eerder dan in 2018 en twee weken eerder dan in 2017. De jaarlijkse amfibieëntrek is van dag tot dag te volgen via de website padden.nu.

Heikikker

In het vroege voorjaar, zodra de vorst uit de grond is, het gaat regenen en de temperaturen omhoog kruipen, verlaten de eerste amfibieen hun winterverblijf om op weg te gaan naar het voortplantingswater. Op meer dan 100 plaatsen in Nederland helpen vrijwilligers de amfibieën bij een veilige oversteek door ze bij drukke verkeerswegen over te zetten. De gegevens die de vrijwilligers nu verzamelen, zijn terug te vinden op de website padden.nu.

Bruine kikker

Rond de Strabrechtse heide (NB) zetten vrijwilligers op 3 achtereenvolgende avonden (8, 9 en 10 februari) respectievelijk al 61, 81 en 92 heikikkers over. Daarnaast werden er in lagere aantallen ook kleine watersalamanders, gewone padden en bruine kikkers overgezet. Op een andere vindplaats nabij Deurne (NB) telde een werkgroep al enkele tientallen vinpootsalamanders die op weg waren naar hun voortplantingswater. De maand februari is vrijwel elk jaar goed voor veel salamanderwaarnemingen. Salamanders en heikikkers gaan vaak net iets eerder naar het voorplantingswater dan soorten als bruine kikker en gewone pad.

Het wachten is de komende weken op de eerste eilegsels. In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste eiklompen van bruine kikkers al geteld, wie zal de eerste eiklompen in Nederland vinden?

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto's: Jelger Herder Digital Nature (leadfoto: kleine watersalamander); Raymond Creemers