Bewoners van een buurt planten bomen

Provincie Zuid-Holland matcht elke euro voor jouw groene buurtproject

Provincie Zuid-Holland
7-MRT-2019 - Zuid-Hollanders opgelet: wil je de buurttuin uitbreiden, een houtwal herstellen, een bijenlint aanleggen of de natuurspeeltuin opknappen? De provincie Zuid-Holland verdubbelt het bedrag dat jij met crowdfunding ophaalt voor jouw groene project, tot maximaal 5.000 euro. Interesse? Tijdens een gratis workshop leer je onder andere hoe jouw project icoonsoorten van de provincie kan helpen.

Hoe kom je tot een goed plan voor meer natuur in de stad? De natuur in Zuid-Holland zal optimaal profiteren van jouw groene project, als je het richt op de icoonsoorten van Zuid-Holland die voorkomen in het stedelijk gebied. Wat dacht je van een egelvriendelijke stadstuin, of het plaatsen van nestkasten voor gierzwaluwen of steenuilen?

Kijk op de websites van Crowdfunding Voor Natuur en voor je Buurt om te zien welke initiatiefnemers je al voor zijn gegaan! Zo realiseren vrijwilligers en campinggasten in Voorne-Putten sinds 2018 één hectare voedselbos met 80 fruit- en notenbomen en dit jaar ook een moestuin en struiken voor plukfruit. Op deze manier slaan ze twee vliegen in één klap: ze vergroten de biodiversiteit, en tegelijkertijd verkleinen ze de afstand tussen voedselproductie en gebruiker. Wijkbewoners van Spoorwijk in Den Haag gaan de tuin van hun buurthuis vergroenen met onder meer coniferen, vlinderstruiken, fruitbomen en rozen. Het doel van het project is om wijkbewoners meer plezier te laten beleven aan de tuin. Hierdoor zal de tuin meer gebruikt worden, wat sociale contacten binnen de wijk zal faciliteren. Uiteindelijk vergroot dit het saamhorigheidsgevoel in de wijk en neemt ook de betrokkenheid van de wijkbewoners toe. Schrijf je hier in om jouw groene campagne aan te melden.

Workshops crowdfunding

Wil je meedoen maar ben je nog niet zo bekend met crowdfunding? Geen probleem: de provincie Zuid-Holland organiseert samen met het online platform Voorjebuurt.nl een workshopreeks, waarin je alles leert over hoe je mensen betrekt bij je initiatief. In de eerste workshop leer je hoe crowdfunding werkt; tijdens de tweede workshop gaan we praktisch aan de slag met jouw project. Je gaat dus naar huis met concrete ideeën en een eerste opzet van je eigen campagne!

Provincie betaalt mee aan jouw project

Voorjebuurt.nl begeleidt de deelnemers bij het voorbereiden en uitvoeren van hun crowdfunding actie. De provincie financiert tot 50 procent van het bedrag dat jij met crowdfunding ophaalt. Deelnemers zonder beschikking over ANBI status maken kans op een bijdrage tot maximaal €2000; voor deelnemers met ANBI (Algemeen nut beogende instellingen) status is dat maximaal €5.000. Lees hier de criteria om in aanmerking te komen voor matchfunding.

Praktische informatie workshops

Datum en tijd: 27 maart en 10 april 2019 van 18:30 tot 21:00 in Den Haag: deelnemers ontvangen bericht over programma en locatie.

Voor wie: inwoners(groepen) in Zuid-Holland die met een concreet en groen initiatief bezig zijn en binnen een half jaar willen starten met een crowdfundingcampagne.

Kosten: geen

Aanmelden: meld je uiterlijk 25 maart aan voor de workshop door te mailen naar voornatuur@voorjebuurt.nl of door dit formulier in te vullen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Als je voor 25 maart een campagnepagina aanmaakt, dan krijg je tijdens de workshop al een voorlopige beoordeling of je kans maakt op een bijdrage van de provincie.

Vlaggendragers van de Zuid-Hollandse natuur

De provincie heeft veertig icoonsoorten uitgekozen als vlaggendragers voor de Zuid-Hollandse natuur. De ambitie van de provincie is om het leefgebied voor al deze soorten duurzaam op orde te krijgen en behouden. Het mooie is: een investering in de leefgebieden van icoonsoorten komt ook de kwaliteit van de natuur in algemene zin ten goede. Tijdens de workshops is ook ruimte om met specialisten na te denken over hoe jij een of meer icoonsoorten kan helpen met jouw groene project.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Is mijn initiatief geschikt voor crowdfunding? (Bron: Voorjebuurt.nl)

Tekst: Violet van Houwelingen, Provincie Zuid-Holland
Foto's: Provincie Utrecht; Bijkerij
Filmpje: Voorjebuurt.nl