plakkerrupsen primair

Niet elke rups is een processierups

De Vlinderstichting, Wageningen University
14-AUG-2019 - Er is deze zomer veel te doen geweest over de inmiddels welbekende eikenprocessierups. Elke rups met haren lijkt zo al snel een rups waar je voor moet oppassen. Veel rupsen met haren zijn echter geen enkel gevaar, sterker nog, je tuin wordt er een stuk leuker door. Maar hoe herken je de eikenprocessierups eigenlijk en welke rupsen wil je juist wel in je tuin hebben?

Ook gemeente-ambtenaren vergissen zich soms. Hier een waarschuwingslint van eikenprocessierups op een boom met niet-irriterende plakkerrupsenWie wil er nou geen tuin vol kleurrijke vlinders in de zomer? Voor het zover is, moet elke vlinder eerst groot zien te worden als rups. Dat er een rups in Nederland voorkomt die de eikenprocessierups heet, zal weinig mensen zijn ontgaan. Ook deze rups wordt uiteindelijk vlinder. Het is een vrij kleine nachtvlinder die vooral ’s nachts actief is en die we dus niet veel te zien krijgen. Er zijn echter nog veel meer rupsen in ons land te vinden, stuk voor stuk op weg om tot mooie vlinders te ontpoppen. Naast de processierupsen hebben veel rupsen in Nederland haren op hun rug, ook rupsen van bekende dagvlinders. Deze haren zijn een goede verdediging tegen predatoren. Ze geven echter niet dezelfde reactie als de haren van de processierups en u hoeft zich om deze rupsen dan ook geen zorgen te maken. Een rups die veel verward wordt met een processierups, is de rups van de plakker (zie ook de leadfoto). Deze nachtvlinder kan ook in grote aantallen in de tuin of op het huis gevonden worden, maar deze rupsen zijn ongevaarlijk. Ook de rups van de dagpauwoog of de grote beer ziet er indrukwekkend uit. Stuk voor stuk ongevaarlijk en vooral erg mooi als vlinder.

Wat vlinders met hun rupsen

Hoe herken je de eikenprocessierups?

Momenteel zijn vrijwel alle eikenprocessierupsen verpopt tot vlinders of in de grond gekropen. Maar als u volgend jaar de eikenprocessierups wilt herkennen, let dan op de volgende kenmerken:

De eikenprocessierups- De rups heeft lange witte haren die in gele vlekken op de rug staan ingeplant

- Er loopt een donkere band boven over de rug van de rups

- De rups heeft een donkerbruine kop

- De rupsen lopen vaak in een rijtje (processie) achter elkaar aan

- Er zijn in de buurt ook altijd eiken te vinden waar nesten van spinsels in hangen. Hier trekken de rupsen zich in terug om te vervellen of om tot vlinder te verpoppen.

Bent u benieuwd welke rupsen u in uw tuin gevonden heeft? Kijk dan op de website van De Vlinderstichting waarop een rupsenzoeksysteem staat.

Tekst: Hidde Hofhuis, Wageningen Universiteit & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Peter Peeters; Kars Veling; Nick Peeters