koninginnenpage - primair

Gaaf! Koninginnenpage in mijn tuin!

De Vlinderstichting
9-SEP-2019 - Voor veel mensen is het zien van een koninginnenpage een feest. Helemaal leuk wordt het als je deze grote en fraai gekleurde vlinder in je eigen tuin tegenkomt en die kans was de afgelopen twee jaar aanzienlijk, want de koninginnenpage heeft prima gevlogen.

Veel waarnemingen van de koninginnenpage komen uit tuinenNa de sombere berichten over de sterke achteruitgang van vlinders is de koninginnenpage een positieve uitzondering. Zowel vorig jaar als de afgelopen maanden zijn er erg veel koninginnenpages gezien. Vroeger, rond 1990, was de koninginnenpage een zeldzame vlinder in ons land waarvoor je naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht moest. Vanaf die tijd zien we de soort geleidelijk toenemen en als je in Limburg of het oostelijke deel van Noord-Brabant een mooie bloemrijke tuin hebt, kun je tegenwoordig jaarlijks koninginnenpages verwachten. Maar de afgelopen twee jaar is de soort uitgezworven en zijn er meldingen uit vrijwel het hele land. De meeste hebben betrekking op tuinen, waar de vlinders zich tegoed doen aan nectar uit vlinderstruik, flox of andere nectarplanten. Maar ook worden er rupsen gevonden, vaak in moestuintjes, op bijvoorbeeld de worteltjes of op kervel, venkel of dille.

Waarnemingen koninginnenpage: 2014-2016 (links) en 2017-2019 (rechts)

De rups van de koninginnenpage op dilleSchermbloemigen zijn de waardplanten waarop de rupsen gespecialiseerd zijn. Dat zijn de net genoemde gekweekte soorten in de moestuin, maar ook wilde peen is geschikt, deze plant staat erg veel in bloemrijk grasland en in bloemrijke wegbermen. Dat, samen met het feit dat koninginnenpages goede vliegers zijn die gemakkelijk 50 kilometer of meer op een dag vliegen, maakt dat ze zich zo sterk kunnen uitbreiden. Daarbij komt dat de koninginnenpage houdt van warmte en de warme zomer van 2018 heeft de toename van deze vlinder zeker in de hand gewerkt. De vlinder vliegt nog een paar weken en de vrouwtjes zullen nu dus nog eitjes afzetten. De rupsjes komen snel tevoorschijn en beginnen te eten van de waardplant. Jonge rupsjes hebben een schutkleur doordat ze lijken op vogelpoepjes. Na een aantal vervellingen worden ze prachtig, groot, groen met zwarte banen en oranjerode vlekken. Na een aantal weken, eind september, begin oktober zullen ze gaan verpoppen. Dat kan zijn in de waardplant waarop ze hebben gegeten, maar ze kunnen ook verhuizen naar een plant in de buurt. Ze overwinteren als pop en verschijnen weer in mei volgend jaar. Geef uw waarnemingen van de koninginnenpage door via Waarneming.nl of Telmee. Als u hem in uw tuin ziet, kunt u hem ook doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst & foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Tekening: Annemarie van Lierop
Kaartjes: NDFF