koninginnenpage - primair

Al veel koninginnenpages gemeld

De Vlinderstichting
30-APR-2019 - Het is pas eind april, maar toch zijn er al flink wat koninginnenpages doorgegeven. Niet alleen uit Limburg en Noord-Brabant, waar deze grote en opvallende vlinder vast voorkomt, maar ook daarbuiten. De hete en droge zomer van 2018 lijkt voor deze soort goed uit te pakken.

De koninginnenpage spreekt tot de verbeeldingDe koninginnenpage spreekt tot de verbeelding. De grootte, de fraaie gele kleur, de blauwe en rode oogvlekken en de staartjes maken de vlinder een bijzonderheid. Voor veel mensen zorgt het zien van een koninginnenpage ook voor mooie vakantieherinneringen. Het is een vlinder die in zuidelijker streken veel meer voorkomt en op campings in Frankrijk, Spanje, Duitsland of Italië vaak een vaste gast is. In Nederland was de soort in het midden van de vorige eeuw regelmatig aanwezig, maar daarna verdween hij vrijwel helemaal uit ons land. Alleen in het zuidelijkste puntje van Limburg zat eind jaren 80 nog een populatie. Daarna volgde echter een herstel en beneden de grote rivieren is de vlinder nu weer regelmatig aanwezig. Als je in Noord-Brabant of Limburg een mooie bloemrijke tuin hebt, kun je daar jaarlijks koninginnenpages zien. Ten noorden van de grote rivieren blijft het echter een zwerver.


De koninginnenpage was in april 2019 vooral veel aanwezig in het rivierengebiedDe koninginnenpage is een heel goede vlieger, die gemakkelijk vele kilometers aflegt. In sommige jaren, onder warme omstandigheden, worden de vlinders tot in Friesland en Groningen gezien. Het leuke is dat de soort zich ook overal kan voortplanten. De rupsen zijn afhankelijk van schermbloemigen. Wilde peen staat op veel plekken in wegbermen en natuurlijke parken en in moestuinen vinden ze worteltjes, dille, kervel en andere schermbloemigen. Het blijft in die gevallen alleen vaak om eenmalige gebeurtenissen gaan en vaste vestiging is alleen nog in het zuiden het geval. Vorige zomer, toen het zo heet en droog was, heeft de koninginnenpage goed gevlogen en werd ook ver buiten het vaste verspreidingsgebied gezien. Blijkbaar kunnen de rupsen ook prima tegen dergelijke wat extreme omstandigheden, want ook dit voorjaar worden er veel koninginnenpages gemeld via Waarneming en Telmee. Opvallend zijn de vele waarnemingen in het rivierengebied. Niet alleen in de Gelderse poort en omgeving, maar ook in het westelijke rivierengebied zijn al veel koninginnenpages gezien. We zijn zeer benieuwd hoe de rest van het jaar zal verlopen voor de koninginnenpage.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting