Wolf EENMALIG GEBRUIK

Nieuwe monitoringsdata Duitsland: “Je kunt ervan uitgaan dat wolven blijven komen”

Zoogdiervereniging
12-DEC-2019 - De wolf is al bijna 20 jaar terug in het oosten van Duitsland. Met name het aantal roedels is de laatste jaren flink gegroeid. Nieuwe monitoringscijfers bevestigen dat wolven in Duitsland zich voornamelijk in noordwestelijke richting verspreiden. Op grond van deze cijfers mogen we verwachten dat er wolven naar Nederland zullen blijven komen. Goede voorlichting is hierin essentieel.

Julia Kamp is medewerker bij een wolvenbureau in Sachsen-Anhalt. Ze geeft aan dat het nog een grote vraag is waarom de wolf zich vrijwel alleen over het noorden van Duitsland verspreidt. “Het lijkt erop dat de wolf de rivier de Elbe als natuurlijke corridor gebruikt. Langs deze rivier zijn veel natuurgebieden. Dat zijn ideale rustgebieden voor de wolf”, legt Julia uit. “Daarnaast moet je je voorstellen dat een jonge wolf waarschijnlijk hetzelfde type terrein zoekt als waar hij is opgegroeid. Jonge wolven in noord Duitsland hebben geleerd te overleven in naaldbossen en zandgronden. Wellicht is dat één van de redenen waarom de wolf het in Nederland op de Veluwe zo goed doet.”

Sommige Duitse wolvengebieden zijn vol

Waar de wolf in Nederland nog steeds voorpaginanieuws is, is het dier al bijna 20 jaar terug in het oosten van Duitsland. In het monitoringsjaar 2018/2019 waren in Duitsland in totaal 105 wolvenroedels, 25 paren en 13 solitaire wolven. Met name het aantal roedels is flink gegroeid ten opzichte van 2017/2018. Toen waren er 77 roedels, 40 paren en 3 solitaire wolven. De meeste wolven zitten in de noordelijke en oostelijke helft van Duitsland. De gebieden in Brandenburg en Sachsen lijken zelfs vol. “We zien hier dat de jonge wolven die het nest verlaten soms gedood worden door wolven uit naburige territoria”, vertelt Julia. “Op zoek naar een eigen territorium moeten ze langs andere wolvenroedels en dat gaat niet altijd goed. De wolf zelf is uiteindelijk zijn eigen grootste natuurlijke vijand.”

Overzicht van bevestigde wolventerritoria in Duitsland 2018-2019

Voorlichting belangrijk

In 2000 vestigde de eerste wolf uit Polen zich in Duitsland. De aanwezigheid van wolven in het bos maakt mensen in Duitsland nog altijd ongerust. Mensen vragen zich af of ze nog paddenstoelen kunnen plukken, en of ze nog wel met hun kinderen het bos in kunnen. Daarom is voorlichting belangrijk. “Als je vertelt dat de wolf niet naar mensen toe gaat en wat je moet doen als je een wolf ziet, dan zijn mensen vaak al gerustgesteld. Wat dat betreft doen jullie dat in Nederland goed. Jullie begonnen al met voorlichting voordat de er wolven waren”, geeft Julia aan.

Media-aandacht niet altijd goed voor de wolf

WolfDat de wolf vanzelf terugkomt, vindt Julia een compliment voor de natuur. Ook voor de natuur in Nederland. Een wolf vestigt zich niet op een plek waar hij het niet prettig vindt. Of mensen in Duitsland ook van de paden gaan om jonge wolven te fotograferen? “Nee, dat valt wel mee. Soms krijgen we een melding van mensen die toevallig op een hol stuiten. Zelf gaan we nooit actief op zoek naar een wolvenhol. Rust is namelijk ontzettend belangrijk voor de wolf. Daarom geven we de exacte locatie van een hol, als we die kennen, ook nooit door aan het publiek. Alleen aanvallen op vee zetten we openbaar op de website. Dat doen we vooral om bij te houden wat er gebeurt. Soms was het namelijk helemaal geen wolf.”

Wolf zal blijven komen

Wat we in Nederland kunnen verwachten in de toekomst? “Wolven kunnen ontzettend grote afstanden afleggen. Het Duitse record is een wolf die vanuit Sachsen binnen enkele maanden naar Wit-Rusland liep. Je kunt er daarom vanuit gaan dat wolven blijven komen. Ook naar Nederland”.

Tekst: Thijs Pasmans, Zoogdiervereniging
Foto: Mark Zekhuis
Kaart: DBBW