Anas platyrhynchos. Wilde eend met jongen

Natuurjournaal 19 april 2020

Nature Today
19-APR-2020 - Eerste eieren kerkuil, jonge wilde zwijnen in het bos & eendenkuikens tellen.

De meeste kerkuilen hebben ondertussen eieren gelegd. Meestal zijn dat vier tot zeven. In goede muizenjaren kunnen kerkuilen wel twaalf eieren leggen. Een grote familie om straks allemaal met muizen te voeden. De meeste kerkuilen broeden tegenwoordig in nestkasten, maar soms ook in boomholtes. In Beleef de Lente kun je meekijken in de nestkast van een kerkuil. Kijk hier live mee. Heeft dit koppel al eieren?

Kerkuil

In het bos lopen sinds kort jonge zwijnen met pyjamastrepen rond. Het wild zwijn heeft jongen gekregen. Voor de bevalling maakt de moeder een groot nest van zacht materiaal, zoals gras en mos. De jongen worden kaal geboren, maar hebben na een week al een vachtje met strepen. Na een paar maanden verliezen de zwijnen hun strepen en worden ze zwart. Vorig jaar was een redelijk goed mastjaar waarbij er veel beukennootjes en eikels aan de bomen hingen voor het zwijn. Daardoor is er goede kans dat er redelijk veel jonge zwijnen worden geboren. Ontdek hier of het wild zwijn ook in jouw omgeving rondloopt.

Jong wild zwijntje met pyjamastrepen

De wilde eend is volop bezig met de eileg. Dit weekend wordt de piek verwacht van het aantal kuikens dat uit het ei kruipt. Een goed moment dus voor een ommetje door de buurt op zoek naar jonge pulletjes. Vind je een eendenvrouwtje met een toom kleintjes? Geef dit dan vooral door via kuikenteller.org en draag bij aan het onderzoek naar de wilde eend. Tip: kom af en toe terug om te kijken hoe het met de kuikens gaat. Herhaalde waarnemingen hebben extra veel waarde voor het onderzoek.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go en Marcel Wortel, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga (leadfoto: wilde eend met haar kuikens); Martin Mollet, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga