Grauwe Klauwier. Lanius collurio

Natuurjournaal 11 augustus 2020

Nature Today
11-AUG-2020 - In de nacht vertrekken grauwe klauwieren en zijn goudvenstertjes te zien.

De vijfhonderd in Nederland broedende grauwe klauwieren zijn onderweg naar tropisch Afrika. De klauwier vliegt nu in de nacht in kleine groepjes die kant op. Het duurt vrij lang voordat ze terugkomen naar Nederland. Als één van de latere trekvogels is de klauwier pas in mei weer terug te verwachten. Om binnenkort nog een opgeprikte muis of kikker van deze klauwier aan een boom te vinden, moet je op vakantie naar Kenia. Gelukkig kunnen we vanaf oktober zijn neefje de klapekster in Nederland verwachten. Dat maakt de afwezigheid van de grauwe klauwier snel goed.

Het goudvenstertje is nu veel te zien in heel Nederland

's Nachts is niet alleen de tijd dat de klauwieren ons land uit vliegen. Juist in de avonduren is het in de zomer een enorme drukte. Eén van de vele nachtvlinders die nu rondvliegt, is het goudvenstertje. Een prachtige vlinder met gouden weerkaatsingen. Je vindt deze vlinder in heel Nederland. Nachtvlinders zie je niet snel omdat ze vooral 's nachts vliegen, maar het goudvenstertje kun je ook overdag tegenkomen. De meeste kans om het goudvenstertje te zien, heb je op plekken waar het niet te droog wordt.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Radovan Václav, Flickr (leadfoto: grauwe klauwier met het herkenbare boevenmaskertje); Naturalhistoryman, Flickr