Scholekster

Natuurjournaal 11 augustus 2021

Nature Today
11-AUG-2021 - Scholekster blijft, grauwe klauwier trekt weg.

Nederlandse scholeksters vliegen meestal niet naar het verre zuiden. In plaats van het ruime sop te kiezen, blijven veel scholeksters hangen langs de kustlijn. Met het voedselrijke wadden- en deltagebied om de hoek, lijkt de keuze om de winter dicht bij huis te blijven snel gemaakt. De scholeksters uit Scandinavië zijn echter wel toe aan wat meer warmte en vliegen in het najaar de lange tocht naar Afrika. Toch is kiezen voor een winter in Nederland niet minder dapper. Tijdens lange, koude winters overleven veel scholeksters het niet tot volgend voorjaar. Voor de scholekster is het dus hopen op weer een milde winter dit jaar.

Grauwe klauwier

De vijfhonderd in Nederland broedende grauwe klauwieren zijn onderweg naar tropisch Afrika. Ze vliegen nu 's nachts in kleine groepjes die kant op. Het duurt vrij lang voordat ze terugkomen naar Nederland. Als één van de latere trekvogels is de klauwier pas in mei weer terug te verwachten. Om binnenkort nog een opgeprikte muis of kikker van deze klauwier aan een boom te vinden, moet je op vakantie naar Kenia. Gelukkig kunnen we vanaf oktober zijn neefje ,de klapekster, in Nederland verwachten. Dat maakt de afwezigheid van de grauwe klauwier snel goed.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Hidde Hofhuis, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga