Drieteenmeeuw-

Natuurjournaal 27 november 2020

Nature Today
27-NOV-2020 - Franjestaart houdt winterslaap, drieteenmeeuwen goed te zien.

De franjestaart is een vleermuis die zijn naam dankt aan de haartjes langs zijn staart. In Nederland komt hij in het midden, zuiden en het oosten van het land voor. Rond deze tijd van het jaar zoekt deze soort een plekje om de winter door te brengen. Daarvoor reist de franjestaart niet ver: hij blijft meestal binnen zestig kilometer van zijn zomerverblijf. In de winter verblijft hij in ondergrondse ruimten, zoals groeven, forten, ijskelders en bunkers. Hij kruipt diep weg in scheuren en kieren en slaapt de hele winter lang.

Franjestaart

De afgelopen tijd zijn er veel drieteenmeeuwen gespot. Dit zijn echte zeevogels die zich normaal gesproken graag op zee bevinden. Rond deze tijd van het jaar zijn ze echter goed te zien langs de kust, vooral na harde westenwind. Drieteenmeeuwen lijken qua grootte op stormmeeuwen, maar hebben zwarte vleugelpunten en donkere poten. Met name IJmuiden is een goede locatie om drieteenmeeuwen te spotten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw & Mark Zekhuis, Saxifraga