Tongvaren

Natuurjournaal 19 februari 2022

Nature Today
19-FEB-2022 - Veel varens waargenomen en de vleermuizen zijn geteld.

Op veel plekken staan varens in de winter bovenaan de soortenlijst in de Nature Today-app. Zo ook in de Ooipolder bij Nijmegen. De tongvaren is hier vaak waargenomen en staat dan ook op nummer één op de lijst. De varens gaan het in het voorjaar afleggen tegen de bloeiende kruiden. In de Ooipolder heeft het madeliefje nu al de koppositie overgenomen. In de komende weken zullen meer bloeiers in de top tien verschijnen. Welke soorten staan er nu op jouw locatie al in bloei?

In de winter worden traditiegetrouw vleermuizen geteld. Op plekken als speciale vleermuiskelders, grotten en oude steenbakovens langs de rivieren houden ze hun winterslaap. Deze winter kon het tellen gelukkig weer, alhoewel de tellers aan strenge covid-regels waren gebonden. Mondkapjes waren niet alleen ter bescherming van de tellers verplicht, maar ook om te voorkomen dat de tellers een eventuele besmetting op de vleermuizen overdroegen. Het tellen is altijd een secuur werkje, want vleermuizen kunnen zich goed verstoppen in de kleinste spleetjes tussen en achter stenen en kieren. In het voorjaar vliegen de dieren weer uit. Dan zullen ze vaak gaan overnachten in andere ruimtes van waaruit ze makkelijk kunnen jagen. Nog even wachten, dan zie je ze weer rond je huis fladderen.

Franjestaart

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Hidde Hofhuis, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Ed Stikvoort Saxifraga; Mike Hirschler, IVN