Franjestaart

Natuurjournaal 17 september 2022

Nature Today
17-SEP-2022 - Franjestaarten zwermen en jonge ringslangen kruipen uit het ei.

De nazomernachten zijn voor vleermuizen de tijd om te paren. Zo ook voor de franjestaart. Deze langorige vleermuis met borstelige staart is nu alvast het winterverblijf aan het inspecteren. Dat zijn ondergrondse ruimtes: bunkers, groeves, ijskelders en forten. Daarbij komen franjestaarten uit de wijde omgeving naar hetzelfde beoogde winterverblijf, waar ze in groepen rondzwermen. Een ideale gelegenheid om ook een partner te vinden.

Jonge ringslang

Jonge ringslangetjes zijn net uit het ei gekropen. Ze hebben het formaat van een fikse regenworm en zijn zo’n vijftien centimeter lang. Ook als klein slangetje zijn ze als ringslang te herkennen aan de gele vlekken achter de kop. Nu kunnen ze nog niet zwemmen, en moeten op zoek naar regenwormen en naaktslakken. Maar de meeste gaan al snel in winterslaap. Als ze volgend voorjaar wakker worden, storten ze zich op de jacht op kikkervisjes.  

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Gabi Rau, Wikimedia Commons