Sepia

Natuurjournaal 16 december 2020

Nature Today
16-DEC-2020 - Kokmeeuw met koptelefoon, inktvissen verlaten het land.

De kokmeeuw is een bekende meeuw, die opvalt door zijn bruine hoofd. Maar heb je die meeuwen de afgelopen tijd nog gezien? Waarschijnlijk wel, maar hun bruine hoofd zal je niet zo snel meer zien. In de winter heeft de kokmeeuw een witte kop met een tekening die wel wat lijkt op een koptelefoon. Zweedse, Finse en Baltische kokmeeuwen overwinteren in Nederland, dus de kans dat je er één ziet, is nu nog groter. Kokmeeuwen komen ook in dorpen en steden voor, dus let eens op deze meeuwen met hun koptelefoontjes!

Kokmeeuw met 'koptelefoon'

Terwijl vogels uit het noorden naar Nederland komen om te overwinteren, verlaten andere dieren ongemerkt het land. Zeekatten (of sepia’s), pijlinktvissen en dwerginktvissen komen ’s zomers in Nederland voor om te paren en eitjes te leggen. Inmiddels zijn ze uit de Delta weggetrokken, naar het zuiden, waar het water aangenamer is. Het zal nog maanden duren voor de eerste trekkende inktvissen weer terugkomen naar Nederland.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Brian Gratwicke, Flickr; Bart Vastenhouw, Saxifraga