Hazelaar

Natuurjournaal 25 januari 2021

Nature Today
25-JAN-2021 - Hazelaar staat al in bloei; steenmarter poept oranje.

Op 25 januari werd de afgelopen jaren gemiddeld de eerste bloeiende hazelaar gezien. Deze struik is één van de eerste planten die bloeit aan het begin van het jaar. De bloeiwijze is gemakkelijk te herkennen, want de struik heeft nu wel al katjes, maar nog geen bladeren. Deze winter was de hazelaar wel erg vroeg: hij werd op 17 december al bloeiend aangetroffen. Hazelaar komt door heel Nederland voor. Heb jij hem al in bloei zien staan?

In veel gebieden in Nederland komen steenmarters voor. Het zijn typische nachtdieren en daarom zie je ze meestal niet zomaar. Maar ze verraden hun aanwezigheid wel altijd door op veel plaatsen territoriummarkeringen achter te laten in de vorm van poepjes. Dat zijn meestal zwarte sliertjes met een puntig uiteinde. Afhankelijk van wat de marters eten, wil de kleur van de poepjes nog wel eens veranderen. Als er weinig wild is om te eten, zoals in de winterperiode, gaan marters op zoek naar vruchten. Deze marter heeft zich tegoed gedaan aan rozenbottels, waardoor zijn poep oranje kleurt. Je kan de pitten nog zien zitten. Misschien kan je zelf ook wel zoiets vinden?

Steenmarterpoep

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN