Lepus europaeus. Haas

Natuurjournaal 3 februari 2021

Nature Today
3-FEB-2021 - Rammelende hazen en vroege blauwe bloemen.

De paartijd van de haas, ook wel rammeltijd genoemd, is aangebroken. Je kunt nu hazen door het veld achter elkaar aan zien rennen. Waarschijnlijk zijn dit een vruchtbaar vrouwtje (de moerhaas) en een aantal concurrerende mannetjes (rammen). In de rammeltijd vechten de hazen regelmatig. De rammen vechten met elkaar om een moerhaas, maar de laatste vecht ook aanbidders van zich af. Bij het vechten staan de hazen als boksers tegenover elkaar en delen ze flinke klappen uit. Dat is een indrukwekkend gezicht, dus let eens extra op hazen tijdens een wandeling door de velden!

Op bloeiende velden als deze moeten we nog even wachten

Het is vroeger dan gemiddeld, maar de eerste blauwe bloemen van de gewone ereprijs zijn inmiddels alweer gespot. Gewone ereprijs bloeit vanaf april uitbundig. Wie goed oplet kan nu echter de eerste bloemen al tussen het gras spotten. De soort komt door heel Nederland algemeen voor, met name in bermen en graslanden. Kijk eens of je al een bloeiende gewone ereprijs kan vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga