Veronica persica. Grote ereprijs

Natuurjournaal 26 februari 2021

Nature Today
26-FEB-2021 - Grote ereprijs bloeit, bosuil heeft eerste nest.

Grote ereprijs is niet zo groot als zijn naam doet vermoeden. Sterker nog, het is eigenlijk maar een klein plantje, dat normaal gesproken niet zo opvalt. Grote ereprijs begint echter al vroeg in het jaar te bloeien. Op dit moment zijn de eerste lichtblauwe bloemetjes al zichtbaar, deze kan je makkelijk zien in weilanden en grasvelden. Grote ereprijs kun je in heel Nederland vinden, met name in het westen van het land. Als je hem nu niet vindt, betekent dat niet dat je hem het hele jaar niet gaat zien: de plant kan tot in de herfst bloeien.

Bosuil

De bosuil is een vroege broeder, die nu al zijn eerste en enige nest kan hebben. Broeden doet de bosuil in holle bomen, nestkasten en soms ook in gebouwen. Zodra er twee of drie eieren in het nest liggen, begint het broeden. Na een maand komen de jongen uit. Bosuilen blijven hun hele leven bij elkaar en blijven ook hun hele leven in hetzelfde territorium. Ze komen niet alleen in het bos voor, maar ook op boerenerven, in stadsparken en zelfs in groene woonwijken. Zou er ook een bosuil broeden bij jou in de buurt?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Martin Mollet, Saxifraga