Merel

Natuurjournaal 25 maart 2021

Nature Today
25-MRT-2021 - Vingerhelmbloem bloeit, merel bouwt nest.

In maart en april bloeit de vingerhelmbloem. Dit is een echte voorjaarsbloeier, waarvan nu de paarse bloemen te zien zijn. Onder de bloemen groeit een blad, dat zo is ingesneden dat het lijkt op vijf vingers aan een hand. Daar dankt de plant waarschijnlijk zijn naam aan. Hij wordt ook wel vogeltje-op-de-kruk genoemd, maar het is een stuk lastiger inschatten waar die naam vandaan komt. Vingerhelmbloem komt verspreid door heel Nederland voor, maar is vooral veel te zien aan de kust en in Zuid-Limburg. Als je de soort ziet, kijk dan eens of je er een vogeltje op een kruk in kunt zien.

Vingerhelmbloem

De merel zingt het hoogste lied vanaf daken en andere uitkijkposten. Zijn broedseizoen is begonnen en de eerste nesten moeten worden gebouwd. Let eens op of je merels in de buurt met takjes rond ziet vliegen; grote kans dat er merels aan het bouwen zijn. Het nest bestaat uit droog gras en kleine takjes, en heeft de vorm van een grote kom. De binnenkant bekleedt de merel met modder, fijn gras en plantenstengels. Als het nest zorgvuldig opgebouwd is, is het nu wachten tot de eerste jongen over een paar weken uit het ei kruipen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga