Fazant

Natuurjournaal 24 maart 2021

Nature Today
24-MRT-2021 - Fazant broedt, adder ontwaakt uit winterslaap.

De fazant heeft een lang broedseizoen, dat loopt van maart tot en met juni. Dat betekent dat de eerste fazanten nu al aan het broeden zijn. Fazanten leven in een harem, waarbij één mannetje meerdere vrouwtjes bevrucht. Een vrouwtje kan tien tot wel veertien eieren leggen. Alleen vrouwtjes broeden op de eieren. Dat is wel zo handig, want ze zijn een stuk beter gecamoufleerd dan de opvallend gekleurde mannetjes.

Adders hebben warmte van de zon nodig, want ze kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet reguleren. Daarom gaan ze in de winter in winterrust. Als het buiten warm wordt, ontwaken ze en warmen ze op in de zon. Wanneer het de komende tijd warmer wordt, kun je dus adders zien zonnen. Ze zijn met name ’s ochtends en ’s avonds actief. Als het overdag nog niet erg warm is, zijn de adders ook overdag te zien. Ze willen graag zoveel mogelijk van de zon genieten! Adders kunnen zelfs hun lichaam extra plat maken, om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen.

Adder

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga