Rode klaver

Natuurjournaal 21 april 2021

Nature Today
21-APR-2021 - Rode klaver bloeit, bruine kiekendief legt eieren.

Heb je de rode klaver al zien bloeien? Het is één van de meest voorkomende plantsoorten van Nederland, dus die kans is groot. De bloemen zijn niet per definitie rood, maar kunnen ook roze of paars zijn. Rode klaver valt op omdat de soort veel voorkomt. De gekleurde bloemen steken boven de omliggende planten uit. Klaver wordt vaak gebruikt als groenbemester. De plant legt namelijk stikstof vast in zijn wortels. Hierdoor maakt hij akkers voedselrijker en groeien gewassen er beter op. Rode klaver is dus niet alleen leuk om te zien, maar ook heel nuttig!

De bruine kiekendief is begonnen met broeden. Dat doet deze roofvogel het liefst op natte plekken, bijvoorbeeld tussen het riet. Het mannetje en het vrouwtje bouwden samen aan het nest, dat vaak goed verstopt is. Nu zit het vrouwtje op de witte eieren, terwijl het mannetje voor eten zorgt. Als hij eten brengt, kondigt hij aan dat hij eraan komt door haar te roepen. Vaak komt vrouw bruine kiekendief dan even van haar nest, en vangt ze in de lucht haar prooi op. Een mooi gezicht! Bruine kiekendieven broeden vooral in moerassen en ook wel op akkers, in het noorden en westen van Nederland.

Gaat deze man zijn vrouw voeren?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga